Minskat intresse för regionfrågan

Regionfrågan är inte lika het bland norrlänningarna som för några år sedan. Det visar en undersökning som gjorts av forskare från tre universitet i Norrland.- De flesta norrlänningar vill inte ha större regioner, säger projektledaren Anders Lidström.

NORRBOTTEN2011-08-19 11:01

Det är 4 000 människor bosatta i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län som har deltagit i en enkät som tagits fram av forskare från Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet.

Man har ställt frågor om vad enkätdeltagarna anser om Norrlands eventuella regionalisering.

En liknande undersökning gjordes 2008 vilket gör det möjligt att se om skillnader uppstått.

Färre bestämda
- Den tydligaste skillnaden är att färre människor har bestämda åsikter i frågan om att bilda större regioner i norr, säger Anders Lidström, projektledare och professor vid Umeå universitet.

Däremot är en lika stor andel motståndare nu som vid undersökningen 2008.

- De flesta norrlänningar vill inte ha större regioner utan vill att varje landsting ska bilda en region.

Åsiktsskillnaderna mellan länen är stora. Störst motstånd mot sammanslagningar finns även denna gång i Norrbotten.

I Jämtland och Västernorrland är ungefär hälften av de tillfrågade positiva.

- Det mesta tyder på att politikerna kommer att bestämma sig för två regioner - en för Norrbotten och Västerbotten och en för Västernorrland och Jämtland. Några gränskommuner kan dock komma att byta län, säger Anders Lidström.

Klar majoritet emot
Överlag är en klar majoritet av norrlänningarna emot regionbildning.

Däremot anser många att större regioner skulle öka landsändans konkurrenskraft, stärka den ekonomiska utvecklingen och skapa bättre förutsättningar för specialistsjukvård.

De flesta är övertygade om att nackdelarna av en sammanslagning överväger, till exempel tror många att demokratin skulle fungera sämre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om