Miljöoro inför ökad fjällturism

Coronapandemin får svenskar att turista på hemmaplan. Allt fler söker sig uppåt i landet, något som skapar oro kring slitage hos nationalparken i Abisko. "Vi måste lösa det långsiktigt" säger Lo Fischer, föreståndare på Naturum Abisko,

Corona orsakar ökad turism i inlandet.

Corona orsakar ökad turism i inlandet.

Foto: Håkan Zerpe

Norrbotten2020-06-25 20:10

Fjällturismen lockar allt fler vandrare, som ofta är oerfarna. Detta är något Lo Fischer föreståndare på Naturum Abisko, har märkt av fastän dom endast haft öppet en vecka. 

– Det är många besökare som ställer mycket frågor och ringer hit vilket vi ser som ett tecken på att många vill besöka oss, säger Lo Fischer.

Hur förbereder ni er inför det?

– Vi har gjort oss beredda på att svara på den typen av frågor och är lite mer intensiva på att ge information, säger Lo Fischer.

Naturum ställer sig positiva till att allt fler väljer att besöka deras anläggning men oroas över att människor använder våtservetter och andra desinfektionsmedel i större grad än innan under corona.

– Jag tycker inte att nedskräpning är det största problemet vi har, de flesta är duktiga på att ta med sina saker och vet att man inte skräpar ned men vi är oroliga att man glömmer exempelvis våtservetter, säger Lo Fischer.

En annan oro som finns kring den ökade fjällturismen är att naturen får ta konsekvensen.

– Slitageproblematiken går inte att lösa enkelt, den måste vi ha en långsiktig plan för. Naturinformationen måste ses ur två perspektiv: En bra vistelse där man får uppleva fina saker och hur människor kan göra det utan att det sliter på naturen, säger Lo Fischer.

Att många är oerfarna ses inte som ett problem.

– Det är många som är ödmjuka inför det och duktiga på att fråga, säger Lo Fischer.

Folkhälsomyndigheten lyfte restriktionerna kring resandet inom Sverige den 13 juni, något som gjort att många tåg är fullbokade. 

– Vi har märkt att många tycker nattåg är bra att resa med nu, säger Jan Kyrk affärschef på SJ.

Trots det är det fortfarande färre resor bokade än förra sommaren, det på grund av de borttagna platserna.

SJs affärschef uppger att de har en tät kontakt med Folkhälsomyndigheten och att dom gjort bedömningen att det inte är farligt att resa med tågen. Detta även om SJ inte har möjlighet att städa under resornas gång, något som påverkar just nattågsresenärer. 

SJ har vidtagit åtgärder när det kommer till på och avstigning där de ropar ut påminnelser till resenärerna om att hålla avstånd samt öppnat reglerna kring avbokning betydligt mer än innan. 

– Det viktigaste är att om man känner av minsta symptom får man avstå och resa en annan gång, säger Kyrk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!