Uppföljningen av miljömålen visar hur miljön i Norrbotten mår och hur miljöarbetet går. En bedömnings görs av 13 regionala miljömål, nio av dessa bedöms inte vara möjliga att nå innan 2020. I länet kommer vi inte heller uppnå generationsmålet, att lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta.
Årets uppföljning visar att luftkvaliteten förbättras och att Norrbotten har mindre problem med försurning och övergödning. I länet bedöms miljömålen frisk luft, bara naturlig försurning, ingen övergödning och storslagen fjällmiljö vara nära att nås till år 2020.
Jörgen Naalisvaara, miljömålssamordnare vid länsstyrelsen i Norrbotten berättar att det krävs stora förändringar för att vi ska uppnå miljömålen.
– Det ser lite bättre ut än tidigare i Norrbotten, vi ser positivare på luftkvaliteten. I övrigt är det negativt, det är svårt att nå målen eftersom miljön redan är så påverkad av människan. Det krävs förändringar på olika nivåer, bland annat inom politiken. Men även förändringar i människans beteende, vi konsumerar för mycket. Trots att vi kanske inte når målen 2020 måste vi fortsätta arbeta så att vi kan nå målen i framtiden, säger han.
Att miljömålet frisk luft nästan är uppnått är en utveckling från förra året.
– Målet frisk luft innehåller olika preciseringar, några av dessa uppnås i Norrbotten. Därför har vi bestämt oss att ändra målet till nära att nå. Vi kommer inte att uppnå målet helt. Men vi ser en positiv trend i Norrbotten, vissa utsläpp har minskat, säger Ellinor Bomark som arbetar på Miljöanalysenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Ett annat mål som vi är nära att uppnå är storslagen fjällmiljö. Bengt Landström som arbetar med fjällfrågor på länsstyrelsen i Norrbotten berättar att situationen i fjällen är bra.
– Vi har inte mycket exploatering men det finns några problemområden. Vi ser att skador från terrängkörning ökar och vi har lite dålig kunskap vad det gäller kultur- och fornminnesinventering, säger han.