Kalix får en ny E 4-bro över älven, Malmbanan uppgraderas och flera olycksdrabbade vägsträckor förses med mitträcken. Den nationella transportplanen för 2018–2029 innehåller stora satsningar på Norrbotten – och de kommande åren ska flera betydande projekt förverkligas.
Redan nu pågår arbetet med att göra E 10 säkrare och mer framkomlig. Den olycksdrabbade Muorjevaarabacken norr om Gällivare ersätts av ett helt nytt vägavsnitt öster om dagens sträckning. Den nya backen, som ska tas i trafik hösten 2020, blir flackare än den gamla.
Mötesfria vägar mellan Avvakko och Lappeasuando och Morjärv och Västra Svartbyn är andra exempel på satsningar på "Dödens väg".
– E 10 har inte den standard som vi vill att den ska ha, säger Anders Lundström som är utredare vid Trafikverket i Luleå.
Även E 4 mellan Haparanda och Salmis och riksväg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast ska få mitträcken.
– Jag försöker gå till mig själv som pendlar Piteå–Luleå och har lyckan att ha en mötesfri väg. Man känner sig trygg och det är inte bara en känsla utan också fakta. Det är bättre ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Anders Lundström anser att de beslutade satsningarna kommer att bidra till en betydande förbättring av standarden på Norrbottens vägnät. Samtidigt önskar han mer.
– Det är främst de större vägarna vi får medel till, så där ser vi en förbättring. Sedan har vi alla mindre vägar där vi inte får samma tilldelning av pengar.
Uppförandet av en ny bro över Kalix älv är också igångsatt. Även stora satsningar på järnvägsnätet är att vänta, trots att planerna på dubbelspår mellan Kiruna och Riksgränsen fick nobben av regeringen.
Ett projekt som redan inletts är upprustningen av Malmbanan, som bland annat lett till att den maximala axellasten ökats från 30 till 32,5 ton. Därmed rullar Europas tyngsta tåg på Malmbanan. I gång är också arbetet med att införa det EU-standardiserade signalsystemet ERTMS mellan Riksgränsen och Boden. Signalsystemet finns redan på Haparandabanan.
– Det satsas väldigt mycket på järnväg, men det skulle behöva satsas mer. Det är en fördel att flytta över gods till järnväg och sjöfart, i alla fall på långa sträckor.
Även Malmporten, muddringen för att öka kapaciteten i Luleå hamn, finns med i den nationella transportplanen. Knappt 1,3 miljarder avsätts till projektet under planperioden, men arbetet inleds tidigast 2024.
– Ett antal stora investeringar föreslås få byggstart under den senare delen av perioden.