#Metoo uppmuntrar kvinnor att berätta

Hashtaggen #Metoo sprids på sociala medier. Hashtaggens syfte är att göra det enkelt för kvinnor att berätta om att de utsatts för sexuella trakasserier. Klara Åkerlund från Piteå är en av dem som valt att posta den.

Händer för ofta. Klara Åkerlund har valt att dela hashtaggen #metoo för att visa hur vanligt förekommande sexuella trakasserier är.

Händer för ofta. Klara Åkerlund har valt att dela hashtaggen #metoo för att visa hur vanligt förekommande sexuella trakasserier är.

Foto: PRIVAT

Norrbotten2017-10-17 20:39

En hand på rumpan, någon som skriker efter dig på gatan, en dickpick på messenger eller ett regelrätt övergrepp. Många tusentals kvinnor har kopierat en text med hashtaggen ”metoo”, för att vittna om erfarenheter av sexuella trakasserier. Poängen är att göra det tydligt hur ofta män utsätter kvinnor. En del väljer att berätta om händelserna och andra låter texten och hashtaggen tala för sig själv. En stillsam protest som inte går att bortse ifrån. De blir bara fler och fler som vågar säga ”jag med!”.

Klara Åkerlund från Piteå var med om något fruktansvärt på en krog för några veckor sedan som Norrbottens Media berättande om. En man slog henne och tafsade på hennes vänner. Trots den traumatiska upplevelsen var hon bestämd på en punkt ”Nej, de ska inte få sno mina utekvällar” sa hon då. Hon är lika tydlig och bestämd idag när vi ringer henne. Hon är en av kvinnorna som valt att dela hashtaggen #metoo på facebook. Trakasserierna är så vanligt förekommande att det bland vissa kan uppfattas som något man får räkna med och tåla.

– Varenda gång man går offentligt i grupp med sina tjejkompisar eller när det är mycket folk på stan. Det sker hela tiden.

Varför berättar kvinnor detta nu?

– Kvinnor har alltid försökt att berätta, men folk lyssnar inte. När jag skrev om det som hände mig på krogen för några veckor sedan reagerade folk starkt, men det man inte förstår är att det här händer ofta och nu råkade jag bara berätta om just den gången. Det är inte alltid man orkar riva upp traumat. Genom att använda hashtaggen blir det enklare, man är inte skyldig att berätta sin historia, det räcker med att dela texten.

Hon hoppas på att varenda man som läser texten som delas ska börja fundera och inte bara slå orden ifrån sig.

– För varje hashtag står det en man bakom som har gjort har gjort sig skyldig till ett övergrepp, någon har orsakat varje hashtag. Även om en person som begått ett övergrepp har blivit upplyst idag och läst på om feminism, har fortfarande övergreppet satt sina spår hos offret.

Klara Åkerlund berättar att hon sett att vissa män tagit illa upp av att hashtaggen bara ska användas av kvinnor och att det inte är meningen att män ska få dela sina erfarenheter genom just detta initiativ.

– Det är som att jag skulle använda en hashtagg för People of color för att uppmärksamma våld mot kvinnor, våldet mot män är en helt annan diskussion och inte relevant i det här sammanhanget. De kan inte highjacka vår rörelse, utan får starta ett eget initiativ.

Hashtaggen började få eget liv på nätet strax efter att avslöjandet om att den amerikanske producenten Weinstein använt sin makt till att kränka och utsätta kvinnor för förnedrande behandling. I Norrbotten skriver många kvinnor om sina upplevelser. En kvinna skriver ”För många gånger har man mött en jargong eller ett närgånget sätt som inte är ok i yrkeslivet.” En annan skriver ”Kan bara önska att vi uppfostrar den generation som växer upp nu”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!