Medlemsrusning till Civilförsvarsförbundet

Civilförsvarsförbundet ser en tydlig ökning i medlemsantal efter Rysslands invasion av Ukraina. "Det finns en större vilja att ställa upp i orostider än man egentligen anar", säger länsordföranden Kent Ögren.

Kent Ögren är länsordförande i Civilförsvarsförbundet, han hoppas få till en fungerande frivillig resursgrupp i Luleå.

Kent Ögren är länsordförande i Civilförsvarsförbundet, han hoppas få till en fungerande frivillig resursgrupp i Luleå.

Foto: Per Lundström

Norrbotten2022-03-01 17:05

Under januari månad anmälde 75 personer sitt intresse för att bli medlem i Civilförsvarsförbundet. Förra veckan var siffran 122.

– Det här avspeglar sig i människors oro, när det händer något i vårt närområde, då känns det obehagligt. Jag skulle nog säga att den situation vi har nu känns obehagligare än vad det någonsin har känts tidigare, säger Kent Ögren. 

Hans förhoppning är att Civilförsvarsförbundet nu ska lyckas få till en fungerande frivillig resursgrupp i Luleå.

– Jag skäms faktiskt lite för att vi inte lyckats få till det i Luleå. I Piteå, Kalix, Boden och Överkalix har vi fungerande frivilliga resursgrupper som gjort stora insatser bland annat i samband med flyktingvågen 2015, men också under pandemin. 

Han menar att det är viktigt att det finns en aktör som samordnar och organiserar hjälpinsatserna i samband med en kris. 

– I samband med skogsbränderna de senaste åren har vi fått väldigt många människor som vill komma och hjälpa till, det finns en rejäl vilja hos människor att göra en insats. Vi måste ta emot dem och se till så att de får en utbildning, säger Kent Ögren. 

Civilförsvarsförbundet arbetar med att sprida kunskap om hur människor kan klara sig i samband med olyckor och kriser, till exempel längre elavbrott eller förorenat dricksvatten. Den frivilliga resursgruppen (som finns i vissa kommuner) fungerar som en extra resurs vid kriser i samhället. 

Det här bör du ha hemma

För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Den svenska regeringen anser att alla människor som inte har ett omedelbart hjälpbehov vid en allvarlig händelse, bör kunna ta ansvar för den egna försörjningen i en vecka.

Vatten
Mat: Exempelvis torrvaror och konserver, olja, nötter, ägg, potatis och pålägg på tub. 
Batterier
Radio
Mediciner
Kontanter
Exempelvis blöjor om du har småbarn, eller mat och medicin till eventuella husdjur

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!