I Norrbotten äter kvinnor 60 - dygns doser antidepressiv per 1000 invånare och dag. Det är dubbelt så mycket som männen.
Peter Skeppar, överläkare vid psykiatrin på Sunderby sjukhus säger att det är väl känt sedan länge att kvinnor drabbas av depressioner i högre utsträckning än män. Det gäller både för kvinnor i Norrbotten, i riket och ute i världen.
– Det finns många studier som visar att depression hos kvinnor är dubbelt så hög som bland män. Det kan till viss del ha att göra med att depression hos män ter sig lite annorlunda än hos kvinnor, det kan till exempel ligga ett missbruk i förgrunden, säger han.
Peter Skeppar konstaterar att det trots omfattande forskning inte finns entydiga svar på varför kvinnor drabbas av depressioner mer än männen.
– Det finns säkert en del biologiska orsaker. Det har uppenbarligen med kroppskonstitutionen, särskilt vad gäller hjärnan att göra, inklusive till exempel att könshormonerna är olika hos kvinnor och män.
Yngve Gustafson, forskare i geriatrik vid Umeå Universitetssjukhus och studerar män och kvinnors hälsa. Orsaken till skillnaderna mellan könen är flera enligt honom - en förklaring kan vara att kvinnor reagerar med ohälsa som en direkt konsekvens av deras pressade vardag.
– Det jag tycker mig se är att kvinnor har en omöjlig livssituation. Kvinnorna har en svår arbetssituation, de vårdar gamla föräldrar, de vårdar frisk make i hemmet och för att stå med detta får de psykofarmaka, alternativet hade varit revolution.
Yngve Gustafson konstaterar att ångestdämpande tabletter ger en känslomässig avtrubbning.
Trots att kvinnor drabbas mer av depressioner än män, och att unga kvinnor oftare försöker begå självmord än andra grupper, så är män är överrepresenterade i självmordsstatistiken. 70 procent av de självmord som begick under 2012 stod män för.
– Varför självmordsfrekvensen är högre bland män finns det ingen säker enskild förklaring till, säger Peter Skeppar.
En förklaring kan vara att mäns depression helt enkelt missas eftersom det yttrar sig som missbruk.
– Mäns större våldsbenägenhet är en annan förklaring. Grova våldsbrott begås ju mycket oftare av män.
Samtidigt konstaterar Peter Skeppar att när det gäller självmordsförsök som inte slutat med självmord är frekvensen mycket högre bland kvinnor, särskilt bland unga kvinnor.