Enligt det preliminära valresultatet fick M drygt 19 procent i riksdagsvalet, nästan två procentenheter lägre än SD.
Riksdagsledamot Mattias Karlsson, partiets förstekandidat i länet, hoppas att de ännu oräknade utlandsrösterna förbättrar siffrorna för M.
– Historiskt har vi varit starka vad gäller väljarna i utlandet. Om jag inte minns fel fick M 35 procent av deras röster i förra valet.
Även om det mesta talar för att partiledaren Ulf Kristersson får uppdraget att bilda en ny regering genomgår M en smärre identitetskris efter att ha blivit omsprungna av SD.
– Det är klart. Vi har varit Sveriges näst största parti sedan 1979, så det hade känts roligare om vi fick vara det även i fortsättningen. Men det viktigaste fokuset för mig nu är att Kristersson kan väljas till statsminister och ge Sverige en nystart.
Förhandlingarna har inletts kring det nya regeringsunderlaget för M och KD, med stöd av SD och L, samtidigt som sverigedemokrater som Eric Palmqvist i Gällivare vill att partiet får ministerposter.
– Med sådana ultimativa krav går det inte att bilda en ny regering. Även L:s röster räknas i detta, och de kommer aldrig stödja en regering som SD sitter i, säger Karlsson.
Hade det varit enklare att inte behöva ta hänsyn till L?
– Diskussionen hade varit annorlunda men vi har ändå varit öppna med att det är en M+KD-regering som är vårt förstaalternativ.
Hur ska ni komma överens med SD vad gäller deras krav på stärkt A-kassa och sjukförsäkring?
– Just de politikområdena kommer ta längst tid att förhandla om. I slutändan kanske vi får lämna dem utanför samarbetet kring regeringsfrågan, och i stället ta dem i en omröstning i riksdagen, säger Mattias Karlsson (M).