Matpriserna ökar – igen • Här är varorna du ska satsa på

Matpriserna fortsätter stiga och i september skedde den största ökningen på månader. Här är tipsen för att hålla nere kostnaden på matkontot – vad du ska satsa på och vad du ska undvika.

Isak Isaksson och Viktor Aspvik, kökslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Luleå gymnasieskola delar med sig av sina tips på billiga matvaror.

Isak Isaksson och Viktor Aspvik, kökslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Luleå gymnasieskola delar med sig av sina tips på billiga matvaror.

Foto: Alice Sangwill

Norrbotten2024-10-08 00:01

Enligt Matpriskollens senaste genomgång steg matpriserna med 0,2 procent i september, vilket är den största ökningen sedan februari, skriver TT.

Vissa produkter som legat högt i pris under lång tid ökar ytterligare, bland annat choklad som steg med 4,8 procent under september månad.

Även apelsinjuice och kaffe som redan ökat mycket i pris fortsätter uppåt. Detsamma gäller priset på bär och frukt.

NSD besökte kökslärarna Viktor Aspvik och Isak Iskasson på restaurang- och livsmedelsprogrammet för att få deras tips på billiga varor med lång hållbarhet att satsa på under hösten.

undefined
Rotfrukter har en mängd positiva egenskaper, menar Viktor Aspvik och Isak Isaksson. De är näringsrika, goda, kan användas till mycket och kan oftast hittas till ett bra pris. "Det finns inte så mycket nackdelar med rotsaker", säger Isaksson.

De klassiska rotfrukterna

– Dels är de i säsong, de är ofta billiga och de håller i kylskåp väldigt länge. De går även att förlänga, genom att lägga in och fermentera dem. Sen har de stora användningsområden, du kan rosta dem, göra soppor, puréer, koka, lägga in och de innehåller bra med näring, säger Viktor Aspvik.

undefined
Bönor och linser är ett hett tips när det kommer till livsmedel som är billigt och håller länge, berättar Viktor och Isak. (Arkivbild).

Linser och bönor

– Dels kan du köpa torkade, då har de svinlång hållbarhet och är jättebilligt, men även de i tetra är billiga och bra. Till exempel av kikärtor kan du göra hummus och smaka upp det med vad som helst. Av linser kan du göra en indisk dal. Det går att göra mycket med lite fantasi.

Kål i alla former

– Rödkål, vitkål, svart- och grönkål. Det håller bra. Vill du ha lite inspiration kan du dra ihop en kimchi (reds anm. en koreansk fermenterad rätt), det är roligt plus att då förlänger du hållbarheten ännu mer. Plus att det är lite modernt.

Svamp och bär

– Om man har möjlighet att ge sig ut i skogen är svamp och bär ett bra spartips.

Billiga styckdetaljer

– Man vill ofta ha någon form av protein och kött utöver, och då kan man titta på lite billigare styckdetaljer. Favorit för mig är till exempel griskind och oxkind. 

– Fläsklägg är oftast billigt. Det går att krydda om, och det behöver inte vara rotmos till. Utan det går att göra asiatiska rätter av det, säger Isak Isaksson.

Varor de menar att du ska undvika, åtminstone om du vill skära ned på matutgifterna, är bland annat färsk importerad frukt som inte är i säsong, färska bär och färska örter.

– Du får väldigt lite för pengarna och de är inte jättelätta att hålla pigga i kylen, säger Aspvik om de färska örterna.

Vad finns det för dyra fällor?

– Förpackade småportioner av färdigskurna grönsaker och frukt. Som till exempel färdigrivna morötter eller blomkålsris, säger Viktor Aspvik. 

undefined
Planera, kolla efter varor på extrapris och förvara maten du köper på rätt sätt – det är några av Viktor Aspviks och Isak Isakssons tips för att hålla nere kostnaden på matkontot. "Och kolla vad man har i frysen, så man försöker tömma sin frys", säger Isak Isaksson.

På sociala medier dyker ständigt nya konton upp med fokus på billiga måltider. Här är några av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!