Enligt Matpriskollens senaste genomgång steg matpriserna med 0,2 procent i september, vilket är den största ökningen sedan februari, skriver TT.
Vissa produkter som legat högt i pris under lång tid ökar ytterligare, bland annat choklad som steg med 4,8 procent under september månad.
Även apelsinjuice och kaffe som redan ökat mycket i pris fortsätter uppåt. Detsamma gäller priset på bär och frukt.
NSD besökte kökslärarna Viktor Aspvik och Isak Iskasson på restaurang- och livsmedelsprogrammet för att få deras tips på billiga varor med lång hållbarhet att satsa på under hösten.
De klassiska rotfrukterna
– Dels är de i säsong, de är ofta billiga och de håller i kylskåp väldigt länge. De går även att förlänga, genom att lägga in och fermentera dem. Sen har de stora användningsområden, du kan rosta dem, göra soppor, puréer, koka, lägga in och de innehåller bra med näring, säger Viktor Aspvik.
Linser och bönor
– Dels kan du köpa torkade, då har de svinlång hållbarhet och är jättebilligt, men även de i tetra är billiga och bra. Till exempel av kikärtor kan du göra hummus och smaka upp det med vad som helst. Av linser kan du göra en indisk dal. Det går att göra mycket med lite fantasi.
Kål i alla former
– Rödkål, vitkål, svart- och grönkål. Det håller bra. Vill du ha lite inspiration kan du dra ihop en kimchi (reds anm. en koreansk fermenterad rätt), det är roligt plus att då förlänger du hållbarheten ännu mer. Plus att det är lite modernt.
Svamp och bär
– Om man har möjlighet att ge sig ut i skogen är svamp och bär ett bra spartips.
Billiga styckdetaljer
– Man vill ofta ha någon form av protein och kött utöver, och då kan man titta på lite billigare styckdetaljer. Favorit för mig är till exempel griskind och oxkind.
– Fläsklägg är oftast billigt. Det går att krydda om, och det behöver inte vara rotmos till. Utan det går att göra asiatiska rätter av det, säger Isak Isaksson.
Varor de menar att du ska undvika, åtminstone om du vill skära ned på matutgifterna, är bland annat färsk importerad frukt som inte är i säsong, färska bär och färska örter.
– Du får väldigt lite för pengarna och de är inte jättelätta att hålla pigga i kylen, säger Aspvik om de färska örterna.
Vad finns det för dyra fällor?
– Förpackade småportioner av färdigskurna grönsaker och frukt. Som till exempel färdigrivna morötter eller blomkålsris, säger Viktor Aspvik.
På sociala medier dyker ständigt nya konton upp med fokus på billiga måltider. Här är några av dem.