Massiv kritik – nu vill regeringen lägga ner Renmarkskommittén

Renmarkskommittén har kritiserats hårt från flera håll. Nu är utredningen på god väg att läggas ner – efter flera års arbete och spenderade miljoner.
– Ett gigantiskt slöseri med skattebetalarnas pengar, säger Linda Modig (C).

Frågan om vem som ska upplåta ripjakten frå vänta ett tag till. Regeringen vill nu lägga ner renmarksutredningen.

Frågan om vem som ska upplåta ripjakten frå vänta ett tag till. Regeringen vill nu lägga ner renmarksutredningen.

Foto: Ruud, Vidar

Norrbotten2024-11-07 16:59

Efter flera års arbete skulle renmarkskommittén nästa år föreslå hur man kan gå vidare med en ny rennäringslag efter Girjasdomen, som gav Girjas sameby rätt att upplåta småviltsjakt och fiske inom sitt område.

Men på torsdagen kom beskedet:

Renmarkskommittén ska läggas ner och en ny utredning tillsättas.

Renmarkskommitténs första delbetänkande Jakt och fiske i renbetesland har varit ute på remissrunda och enligt regeringen står det klart att kritiken är omfattande från både myndigheter, kommuner och intresseorganisationer. Regeringen kommer inte gå vidare med utredningens förslag.

– Kritiken har varit betydande och det är tydligt att ett omtag behövs här. Regeringen avser att så snart som möjligt tillsätta en ny utredning av rennäringslagen med nya direktiv, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

Regeringen vill tillsätta en ny utredning av rennäringslagen, för att "arbeta fram långsiktigt hållbara förslag som har bred förankring både hos dem som berörs och i riksdagen". Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas ledamöter i kommittén har varit helt emot delbetänkandet. Men där är de i minoritet, eftersom Liberalerna ställt sig på motsatt sida.

NSD har rapporterat att delbetänkandet, som öppnar för samisk förvaltning av småviltsjakt och fiske i fjällen genom samebyarna, sågats av Jägareförbundet och andra intresseorganisationer inom jakt och fiske. Tornedalingarnas riksförbund STR-T har känt sig osynliggjorda och Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S) har sagt att utredningen slagit in en kil mellan människor och att den borde läggas ner. Vi har sökt honom för en kommentar.

Samtidigt har fler samebyar stämt staten för liknande rättigheter som Girjas, vilket till viss del krånglat till kommitténs arbete.

Linda Modig som är Centerpartiets ledamot i kommittén berättar att hon satt i en bil till flygplatsen i Luleå när hon hörde på radion att de ska läggas ner. Senast igår pågick arbetet som vanligt med att material skickades ut till utredningens expertgrupp.

– Av ren slump fick jag reda på det för en timme sedan, det var tur att jag hade på radion! Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, det är många känslor nu. Det är helt uppenbart att det här är ett gigantiskt slöseri med skattebetalarnas pengar, säger hon.

undefined
Linda Modig (C) fick höra på radion att Renmarkskommittén ska läggas ner.

Hon säger att det är den största pågående utredningen i regeringskansliet och tycker det är uselt att det slutar så här. Hon lider också med sekretariatets jurister som jobbat med utredningen i flera år, bara för att läggas ner. Men förvånad, det är hon inte.

– Regeringen hade kunnat stoppa den här cirkusen kort efter sitt tillträde, men man har använt renmarkskommittén för att spela klockan och i det här laget drar man ur proppen, säger Modig.

– Man kommer inte närmare lösningar, inget kommer förändras för att man lägger ner och gör ett så kallat "omtag". Det är samma låsningar och samma polarisering som funnits där sedan Girjasdomen. Regeringen har suttit på händerna i två år.

Varför tror du det kommer först nu?

– Det finns ingen genuin vilja hos regeringen att hitta lösningar, utan de har för stora politiska vinster att hämta hem av en fortsatt polarisering. Det är så jag ser det.

undefined
"Konsekvensen blir att vi får fortsätta på den inslagna vägen att förlita oss på juridiken och ta det till domstol", säger Matti Blind Berg.

Regeringen skriver att man, i enlighet med lagen om konsultation i frågor som rör det samiska folket, kommer att konsultera samiska företrädare.

Matti Blind Berg, ordförande i Svenska samernas riksförbund, SSR, är inte överraskad när han möts av nyheten om att kommittén läggs ner.

– Ju tydligare promemoriorna har varit om att stärka den samiska rätten desto mer har det protesterats från andra sidan bänken. Så det var inte helt oväntat, det har legat i luften sedan dag ett, säger han.

Han vill inte spekulera alltför mycket i hur en ny kommitté ska kunna lyckas där den gamla körde fast. Enligt Matti Blind Berg är Girjasdomen glasklar om vem som äger upplåtelserätten till jakt och fiske.

– Konsekvensen blir att vi får fortsätta på den inslagna vägen att förlita oss på juridiken och ta det till domstol, säger han.

Är du orolig för att ett annorlunda utfall i de pågående stämningarna mot staten kan röra till det?

– Nej, jag har svårt att se att det kan bli något annat utfall då omständigheterna är snarlika de i Girjasmålet. Blir det annorlunda då så lever vi inte i en pålitlig rättsstat.

Vi har inte nått kommitténs ordförande Eric M Runesson för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!