Sålde bilen och tog lån för att ha råd att skaffa barn

Efter flera år av försök fick Marie och Samuel Hansson hjälp via regionen att få barn. När de bestämde sig för att skaffa ett barn till fick de stå för kostnaden själva. "Det är lätt att prioritera om så fort man håller i sitt eget barn", säger han.

Det är full fart hemma när Melwin ska visa upp alla sina trix.

Det är full fart hemma när Melwin ska visa upp alla sina trix.

Foto: Zanna Nordberg

Norrbotten2023-12-29 05:00

Ofrivilligt barnlösa kan få hjälp av regionen att få barn med exempelvis IVF-behandling. Regionen står för kostnaden för ett barn på max tre IVF-behandlingar. De som behöver fler behandlingar eller vill ha fler barn får stå för kostnaden själva. 

Marie och Samuel Hansson från Piteå visste att de skulle vara tvungna att betala själva för att Melwin, 4 år, skulle få ett syskon.

– Vi var först ganska nöjd med att ha ett barn. Men när han blev två år ändrades det för mig. Jag har själv vuxit upp med syskon och tänkte att det skulle vara kul för Melwin att ha det med, säger Marie. 

Samuel berättar att han först tvekade. Förra gången de gjorde IVF dröjde det nästan två år innan de blev gravida.  

– Det är ingen lek. Det är både psykiskt och fysiskt påfrestande. Man tar ledigt från jobbet och åker ner till Umeå och tänker "nu den här gången funkar det". Och när det inte fungerar blir man så besviken. Så det tär på en mer än man tror. 

undefined
Familjen Hansson består av 38-åriga maskinföraren Samuel, 38-åriga barnskötaren Marie och 4-åriga Melwin.

Marie och Samuel Hansson träffades 2009 och blev snabbt ett par. De försökte i flera år skaffa barn men det gick inte på naturlig väg. Något som förvånande paret eftersom Samuel har en dotter från en tidigare relation.

– Det kom som en chock när vi inte kunde bli gravida. Vi tänkte när vi tog bort preventivmedlet att det här kommer gå hur lätt som helst, säger Samuel. 

– Och det gick det väl ganska lätt också. För jag blev gravid tre gånger men fick missfall alla gångerna, säger Marie. 

Paret som då bodde i Skellefteå valde efter en tid att söka hjälp via hälsocentralen. Där genomfördes ett antal tester, men de kunde inte hitta någon medicinsk förklaring till varför paret inte kunde få barn tillsammans. Hälsocentralen skickade en remiss till privatkliniken Livio i Umeå, vilket är den enda kliniken i norra Sverige som erbjuder IVF-behandling. 

– Vi fick höra från hälsocentralen att det kan ta upp till ett år innan vi skulle få påbörja IVF-behandlingen. Men det tog bara någon månad innan kliniken hörde av sig. Så det var positivt att det gick fortare än vi hade trott, berättar Marie. 

Men där visade det sig att parets IVF-resa skulle bli svårare än de trott. 2017 fick Marie påbörja en hormonbehandling som bland annat innebar dagliga sprutor. Paret hade även flera misslyckade försök. 

– Under andra försöket hann vi köra ner till Lövånger innan kliniken ringde och sa att det blir ingen insättning, berättar Samuel. 

– Det var ju tur att vi inte hann längre. Det var nog den största besvikelsen att sitta i bilen och få samtalet. Men man lärde sig tyvärr att skaka av sig alla känslor, fyller Marie i. 

undefined
Samuel Hansson och Marie Hansson från Piteå har varit ett par i 14 år.

Under det tredje och sista regionfinansierade försöket lyckades kliniken få ut två ägg. Ett av äggen frös kliniken in och det andra återfördes till Marie. Men när paret tog ett graviditetstest drygt två veckor senare visade det negativt. 

– När vi gjort vårt tredje försök kände vi att vi behövde ta en paus. Vi var slut både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Efter några månaders paus kände paret sig redo att göra ett nytt försök och 2019, efter nästan två år av IVF-behandlingar, återfördes det frysta ägget och graviditetstestet visade positivt. 

– Det är ägguttagen som kliniken räknar som IVF-behandlingar och Melwins ägg kom från tredje försöket så Melwin var gratis, säger Marie och skrattar.

Paret var överlyckliga men graviditeten kantades av oro eftersom de kämpat så länge för att bilda familj. 

– Jag har varit jättenojig, i och med att jag vet att vi inte kan få barn på naturlig väg. Jag har tänkt att om det händer något så måste vi börja om med processen. Så jag har varit jätteförsiktig och körde inte bil lika fort som jag brukade och sådana saker. Det sätter sig på psyket, säger Samuel. 

Marie delar Samuels upplevelse och säger att hon i början hade svårt att njuta fullt ut av graviditeten. 

– I början tyckte jag det var jobbigt och jag fick en liten blödning i vecka 25. Då kom paniken, jag tänkte att nu förlorar jag barnet. Men det visade sig att jag bara hade sköra slemhinnor. 

undefined
Paret behövde tre IVF-behandlingar innan Melwin föddes 2019.

Allt gick bra och i november 2019 föddes Melwin. Förra året påbörjade Marie och Samuel sin andra IVF-resa. 

När de hade bestämt sig för att försöka få ett syskon så visste paret att de skulle var tvungna att prioritera om för att ha råd med en ny omgång IVF-behandlingar. 

– Vi valde att byta till en billigare bil plus att vi tog ett lån, säger Marie. 

– Skotrar, motorcyklar och sådana saker får man göra avkall på, man får prioritera om. Men det är lätt, så fort man håller i sitt eget barn är sådana saker inte alls viktiga längre, säger Samuel. 

Paret valde att vända sig till samma klinik som regionen har avtal med och som de fick hjälp av förra gången. De visste att det skulle bli dyrt men vissa kostnader blev de förvånande över. 

– Det var lite av en chock när det kom en räkning på 1 000 kronor för en telefonkonsultation, berättar Marie. 

Två IVF-behandlingar tog det innan Marie blev gravid med lillebror, som beräknas komma 26 december, och när de summerar sina utgifter för honom hamnar de på över 100 000 kronor. 

– Jag skulle säga att det kostat oss ca 120 000 kronor med mediciner och andra omkostnader. Om man tror att det bara kostar de 84 000 kronorna som står på hemsidan så stämmer det inte då det tillkommer andra kostnader, säger Marie.

– Det är andra dolda avgifter också som många inte tänker på. Till exempel att vi båda måste vara lediga från jobbet och att Marie kanske inte kan jobba dagen efter behandlingen beroende på hur ont hon har, tillägger Samuel. 

undefined
4-åriga Melwin Hansson ser fram emot att bli storebror. Mamma Marie berättar att han först blev ledsen för han ville ha en lillasyster istället för en lillebror.

Paret har under båda IVF-behandlingarna valt att berätta på sina arbetsplatser om att de genomgår IVF, eftersom de behövt vara borta mycket. När Samuel och Marie öppnande upp och pratade om sina upplevelser upptäckte de att det var flera som gått igenom samma sak. 

– Jag hade en kollega som har två IVF-barn, som också gjort hela den här resan. De hade gjort de tre gratisförsöken och sen valt att betala själva. Honom var det lätt att prata med, säger Samuel. 

– Jag har fyra kollegor på min avdelning och när jag började prata om vår IVF-resa kom det fram att två av mina kollegor har IVF-barn, säger Marie. 

undefined
Lillebrors ultraljudsbilder hänger på kylskåpet. Han är beräknad att komma den 26 december.

Samuel Hansson berättar även att hans andra kollegor har varit intresserade och kommit med många frågor. Något som även Marie märkt av från andra när hon berättat. Det är speciellt ett ämne som många frågar om. 

– Många är nyfikna och tror inte att vi har sex. Men då brukar jag säga: det är ju så vi har kommit fram till att det inte fungerar, säger Marie skämtsamt.  

– De tror att det förbud att ha sex när man gör IVF och till viss del är det så. Man får inte riktigt ligga när man vill. Men samlivet finns ändå, jag skulle säga att den biten blev mer avslappnad efter att vi fick hjälp. Tidigare var det mer som en fabrik, säger hon. 

– Jag åkte hem från jobbet för att tajma hennes ägglossning och det var hemskt egentligen. Sen när vi började med IVF var vi tvungna att vara återhållsamma. Men då blev vi mer kärleksfulla mot varandra. Vi kunde sitta och bara hålla om varandra och ge varandra massage. Det sitter som kvar nu också. Det har blivit mer naturligt att göra sådana saker för varandra, fyller han i. 

– Jag tror man kommer varandra lite närmare i IVF-processen jämfört med om man blir gravid på naturlig väg, säger Marie Hansson och han fyller i:

– Det tror jag också.

Efter att artikeln publicerats föddes Samuel och Maries andra son, Milton Hansson, kl 16.47 den 29 december 2023. 

– Allt har gått bra, men det gick fort, skriver Marie. 

undefined
Milton Hansson föddes den 29:e december 2023.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!