Mansten JO-anmäler landstinget

Anders Mansten anmäler Norrbottens läns landsting till Justitieombudsmannen.

Platschefen Berith Westerberg tar emot Anders Mansten i entrén i Pite älvdals sjukhus.FOTO: Jens Ökvist

Platschefen Berith Westerberg tar emot Anders Mansten i entrén i Pite älvdals sjukhus.FOTO: Jens Ökvist

Foto: Jens Ökvist

Norrbotten2010-05-12 17:36

Han begär att beslutet från 2006 om hans uppsägning ska hävas och menar att det är ogiltigt. Landstingsrådet Kent Ögren är inte särskilt bekymrad över anmälan.
- Han har ju samtidigt drivit en civilrättslig process där han senast har begärt om anstånd, så jag vet inte alls vad han pysslar med, säger Kent Ögren.
Hur ser Manstens chanser ut för att få tillbaka jobbet tycker du?
- Inga alls, säger Kent Ögren.

Bakgrund:
Anders Mansten fick sparken från landstinget den 22 februari 2006 efter en tidningsartikel där han kritiserat landstinget och relaterade till ett patientfall. Det bedömdes av landstingsledningen som ett brott mot patientsekretessen.

Det påstådda sekretessbrottet drevs inte juridiskt av landstinget, men Mansten stämde landstinget för avskedandet och krävde nästan 2,9 miljoner kronor.

Landstinget ville undvika en huvudförhandling och en förlikning träffades där Mansten fick 40 månadslöner och ett skadestånd till en kostnad av sammanlagt nästan 2,2 miljoner kronor.
Mansten krävde också en återanställning.

"Grunden för avskedandet var att Mansten publicerat uppgifter så att det gick att identifiera patienter. De umgängesformerna ska vi inte ha och därför blir det ingen återstanställning", sade landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.

Justitiekanslern kritiserade senare landstinget för att Mansten hotats med uppsägning efter att ha kritiserat en omorganisation vid Kiruna sjukhus. Enligt JK stred detta mot yttrandefriheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om