Artisten och tv-profilen Måns Zelmerlöw är på upptäcktsfärd i Norrbotten under kommande säsongen av "Chevaleresk". Förutom att han testar hundsläde och pimpling syns han iförd kolt. Flera samiska profiler har reagerat starkt. Henrik Blind (MP), kommunpolitiker i Jokkmokk, menar att det handlar om kulturell appropriering.
– Det är ett tydligt exempel på det. Att man bara tar över den utan att ta reda på mer vad det faktiskt är.
Dräkten som Måns Zelmerlöw har på sig är ingen riktig kolt. Ett respektlöst sätt att framställa kolten på, speciellt i stora TV-sammanhang, menar han.
– Risken är när man börjar trivialisera kolten. Utifrån mitt perspektiv är det ett plagg som visar vem jag är och min historia. Att då komma med något sånt blir det bara maskerad.
Programmet bör göras om, och det minsta de kan göra är att be om ursäkt, menar han.
– Man kan tala om samisk kultur utan att klä ut sig. Om man nu ska göra ett program om det samiska, då kan man ta med en samisk representant och prata utifrån det.
Det stora utrymmet innebär stort ansvar menar han, och menar att produktionsbolaget bör komma med en mer utförlig förklaring om vad som hänt.
– När man ser att det här väcker anstöt hos samer, då kan man inte bara slå undan det. Det är bättre att stå upp för det som hänt och se till att man inte gör ännu mer skada.
Viasats presstalesperson Susanne Nylén menar att kritiken mot Måns kläder är baserad på små fakta och att ett vidare perspektiv kommer att ges i programmet.
– Framförallt är kritiken baserad utifrån en bild och en artikel, som är en väldigt liten del av programmet, och det kommer att tas upp i ett större sammanhang där framgår det också att det är en sameinspirerad dräkt.
Har Måns själv några tankar kring det här?
– Måns anser inte att de har gjort något fel, de har också talat med Samernas informationscentrum som anser att de har skött allting på ett korrekt sätt.
Måns Zelmerlöw är fortfarande kvar i länet för vidare tv-inspelningar och produktionen kommer att fortgå som planerat. Att programmet kan komma att ändras är en senare fråga, menar hon.
– Vi lyssnar på kritiken och tar den till oss, sedan blir det efterbearbetning. Vi beklagar såklart om någon känner sig upprörd för det är inte vår aviskt.