"Människor blir mer kritiska mot EU"

Moderaterna har kritiserat Sveriges del i EU:s coronapaket för miljarder. Stefan Sydberg tror avtalet leder till ökat missnöje med EU.

Stefan Sydberg, vice ordförande för Moderaterna Norrbotten.

Stefan Sydberg, vice ordförande för Moderaterna Norrbotten.

Foto: Maria Unga

Norrbotten2020-07-23 08:47

I tisdags blev det klart med ett stödpaket från EU på 750 miljarder euro för att matta effekterna av coronakrisen. 390 miljarder av pengarna är i form av bidrag, vilket Sverige och statsminister Stefan Löfven (S) motsatt sig eftersom man hellre sett stöd i form av lån.

Efter beskedet har kritik från Moderaterna riktats mot Stefan Löfvens insats i förhandlingarna, bland annat från partiledare Ulf Kristersson som inte tycker att de svenska skattebetalarnas intressen tagits tillvara på. Luleåmoderaten och riksdagsledamoten Mattias Karlsson är inne på samma linje.

– Det borde ha varit en betydligt lägre del av bidrag, även om det förhandlades ner. Det är inte rimligt att svenska skattebetalare ska stå för bidrag till länder som misskött sin ekonomi. Löfven var inte den mästerförhandlare som Socialdemokraterna utger honom för att vara och han bär hundra procent ansvar för denna dåliga överenskommelse.

Karlsson är också rädd att detta kan leda till en framtida EU-beskattning, vilket han är emot och hellre ser på nationell nivå.

– Risken finns med dåliga överenskommelser att människor blir mer kritiska mot EU – att medlemskapet kostar mer än det smakar. Jag tror inte vi får någon sådan strömning i partiet men moderata väljare kan börja fundera kring vad ett medlemskap ger.

Stefan Sydberg från Kiruna som är vice ordförande för Moderaterna Norrbotten stämmer in i kritiken och tycker det är märkligt att pengar från svenska skattebetalare går till andra länder.

– Generellt tror jag det blir ett ökat missnöje efter EU och jag tror inte svenskarna är nöjda att få betala många miljarder eller ökade avgifter för att hålla andra länder under armarna. Många tycker att tanken är bra men det får inte bli en koloss som slukar pengar. Men jag tror inte många inser nyttan och hur beroende vi är av handel inom EU.

Statsvetaren Stefan von Sydow är chef för Svenska institutet för europapolitiska studier och säger att den svenska EU-synen blivit mer lik andra länder med kritik även från högerhåll.

– Man kan se en tendens att partierna är mindre entusiastiska till den riktning som EU tar. Samtidigt är den allmänna opinionen solitt EU-positiv. Samtidigt är viljan från svenska folket till fördjupningar inom EU-samarbetet inte särskilt stor som kring euron eller utrikespolitiskt agerande. Så min tolkning är att folket vill att EU ska förbli som det är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!