Många regler för avlivning

En kär vän som måste somna in, eller ett oönskat tillskott till familjen? Oavsett anledning finns det mängder med regler att ta i åtanke innan du avlivar ett djur.

NORRBOTTEN2014-04-22 08:00

En tumregel är att djuret inte får utsättas för mer lidande än nödvändigt. Avlivningen måste genomföras så att djuret antingen dör direkt eller att det blir medvetslöst och dör i det tillståndet.

Enligt Jordbruksverket är det vanligast att hundar, katter och mindre sällskapsdjur avlivas av en veterinär genom en överdos av narkosmedel. Däremot finns det andra tillåtna sätt att avliva djuren. Om du själv både kan hantera djur på ett bra sätt och dessutom är bekant med en godkänd avlivningsmetod får du själv genomföra avlivning.

– Man får avliva sina djur själv om man följer våra regler som finns i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning av djur, säger Christina Lindgren på enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

Det innebär bland annat att det är krav på vapenlicens för att skjuta ett djur, samt att rätt ändamål är angivet på licensen. Exempelvis får licensen inte gälla målskytte.

Kattungar och hundvalpar yngre än 14 dagar får avlivas med ett slag mot bakhuvudet. Detta under förutsättning att slaget utdelas med sådan precision och kraft att det innebär omedelbar medvetslöshet och död. Avlivar man djuret på ”fel” sätt finns det risk för straff.

– Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen har maxstraff på två års fängelse. Man kan också dömas till böter om brottet inte anses vara så allvarligt, säger Christina Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!