Kulturstödet fördelas på tre områden: verksamhetsbidrag, projektstöd och stipendier. Verksamhetsbidraget är störst, över 55 miljoner kronor, och går till föreningar och organisationer i länet som verkar i olika delar av samhället.
Jämfört med 2019 sänks kulturstödet med drygt 900 000 kronor.
– Vi har prioriterat och gjort vårt yttersta för att föreningslivet inte ska drabbas så hårt. Det fanns farhågor om ett stort sparkrav och vi trodde det skulle bli ännu tuffare, säger regionala utvecklingsnämndens ordförande Tomas Vedestig (SJVP).
28 verksamheter får sänkt bidrag, ATR Amatörteater i Norrbotten till exempel får 50 000 kronor jämfört med 90 000 kronor i år.
Tre pensionärsorganisationer får totalt 105 000 kronor mindre att röra sig med, varav PRO Norrbotten går miste om 63 000 kronor.
– Jag trodde det skulle bli ännu mindre med tanke på besparingarna. Å andra sidan har vi inte haft för mycket pengar, utan jobbet vi lägger ner på pensionärerna genom friskvård och annat är värt mer än så, säger ordföranden Sten Fors.
Det blir konsekvenser.
– Vi har haft en ombudsman som vi blir tvungna att avveckla. Vi kommer kunna ha en kanslist kvar, säger Fors.
Tomas Vedestig säger att det handlar om att balansera ekonomin.
– Tråkigt om de måste varsla folk. Alla föreningar som får mindre pengar måste på ett eller annat sätt göra en effektivisering, men det är aldrig roligt.
En förening blir av med sitt bidrag på 70 000 kronor, spelhobbyförbundet Sverok Norrbotten. Sex andra har sökt och fått avslag, däribland Vildakidz som ansökte om en miljon kronor. I en tidigare artikel kallar de det "ett slag i magen".
– Det är konsekvensen av att vi ska verkställa effektiviseringen. Men en del får avslag för att de inte är verksamheter vi ger stöd för och andra för bristfälliga underlag i ansökan, säger Vedestig.
Sju som fick bidrag i år har inte ansökt, vilket frigjort 442 000 kronor.
På den mer positiva sidan ger regionen pengar till Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten, Norrbottens parasportförbund och verksamheter för utsatta barn och ungdomar, genom Bufff Norrbotten som stöttar barn med en familjemedlem i fängelse.
Störst ökning i kronor får Norrbottensteatern och Dansinitiativet, som regionen även ska söka statsbidrag på 400 000 kronor för.
– Dansinitiativet håller hög kvalitet och har redan väckt uppmärksamhet nationellt, säger Vedestig.