Många föräldrar hos Kronofogden

Många barn i Norrbotten har skuldsatta föräldrar, enligt Kronofogdens senaste siffror.

Arkivbild. Kronofogden har tagit fram nya siffror om hur många barn som lever i ekonomisk utsatthet.

Arkivbild. Kronofogden har tagit fram nya siffror om hur många barn som lever i ekonomisk utsatthet.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Norrbotten2018-07-09 21:31

Det är mitt i sommarlovet, en tid de allra flesta barn längtat efter länge. Men för de 3 276 barn som lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden, är tillvaron kanske inte lika festlig. Kronofogdens nya statistik visar att sju procent av barnen i Norrbotten har skuldsatta föräldrar.

Anna-Karin Lindahl arbetar förebyggande med frågan.

– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger hon i ett pressmeddelande.

I Norrbottens län är Haparanda den kommun som har högst andel barnfamiljer med skulder hos Kronofogden. Där ligger siffran på 13,1 procent. Lägst andel har Piteå kommun med 5 procent. I Luleå ligger siffran på 6,1 procent, det är 885 barn.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger Anna-Karin Lindahl.

I Sverige är det sammanlagt 176 000 barn som bor med en eller två föräldrar som har skulder hos Kronofogden. Antalet barn i familjer som inte är skuldsatta, men har små ekonomiska marginaler, är däremot oklart.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka samarbetar Kronofogden med Bris, Barnens rätt i samhället. De jobbar för att stötta barn som oroas över familjens ekonomiska situation.

Syftet med samarbetet är att på ett lättförståeligt sätt informera barn om att de inte är ensamma, att familjens situation inte är deras fel och att det känns lättare om de pratar med någon om det.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Några som också försöker underlätta situationen för ekonomiskt utsatta barn är föreningen Vildakidz. De skänker lättillagad mat till de barn som får gå hungriga när skolmaten inte finns att tillgå, till exempel under sommarlovet.

– Det kan betyda så mycket att en privatperson ställer upp och skänker lite pasta, bröd eller glass. Det kan rädda ett barns vecka. Förra året hjälpte vi tjugotusen barn i Norrbotten. Tyvärr behövs vi, det är beklämmande, säger Anna Karlsson, Vildakidz.

Anna Karlsson tycker att Bris och Kronofogdens samarbete är bra.

– Alla samarbeten som gagnar barnen är jättebra. Ju fler desto bättre. Däremot är mörkertalet stort. Det finns så många barn som hamnat i kläm mellan Socialtjänsten och Försäkringskassan, säger Anna Karlsson.

Läs mer:

De stillar hungern ett fattigt sommarlov

Barn kan ringa till Bris gratis och anonymt på telefonnumret 116 111.

Kronofogdens och Bris bästa tips

Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma barnet.

Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut. Alla har inte råd.

Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!