Magnus Nilsson, universitetslektor, verksam vid Karlstad universitet gjort en studie om att vara åldrande man, ensamstående, barnlös och bo på landsbygd. En del av hans forskning kan kopplas till glesbygden i Sverige generellt. Det är i huvudsak män som bor kvar i glesbygd hela livet och det tycks innebära att det är svårare att bilda familj visar internationell forskning.
– De har inte haft en karriär att prata om, utan haft jobb på samma nivå hela livet vilket minskar mobiliteten. Många har valt att stanna kvar för att de har föräldrar i närheten och har tagit hand om dem när de blev äldre och vissa bor ihop med sina föräldrar, säger Magnus Nilsson.
Att inte ha partner och barn kan på sikt innebära svårigheter att bo kvar i sin egen bostad när man själv åldras.
– Män har generellt mindre nätverk omkring sig, när man åldras kan de bli skört och då bidrar det till att ensamstående män har behov av äldreomsorg tidigare än kvinnor.
Gifta män är i allmänhet äldre än frun och får därför ofta mycket omsorg av sin partner innan den formella omsorgen kommer in.
Magnus Nilsson gjorde i sin forskning närintervjuer med män. Det som slog honom var att saknaden över att aldrig ha fått egna barn var större än längtan efter en livskamrat.
– Att ha en fru är en mindre fråga än att ha egna barn, så uttrycktes det, även om det är olika. Genomgående ville männen ge bild av sig själva som nöjda. Men svårt veta vad människor egentligen tycker och känner.
Magnus Nilsson berättar att folk generellt har bristande intresse för forskning kring äldre, men att just studien om äldre män i glesbygd väckt intresse. En orsak tror Magnus Nilsson tror är bilden av den något missanpassade, lite konstiga ensamma mannen.
– Det är för lätt göra dem specifika och unika, med olika typer av problem. Man ska vara försiktig men den typen av slutsatser. Det är inget jag fått bekräftat i min studie
Han konstaterar att det är mer stigmatiserande idag att vara ensamstående hela livet - än det var för femtio- sextio år sedan. Då var tvåsamhetsnormen och förväntan på att bilda egen familj inte lika stor som idag.
– Förr i tiden var det inte lika ovanligt att leva ensam eller med sina föräldrar, säger Magnus Nilsson.
– Samtidigt har det alltid funnits nedvärderande synsätt på de män som inte bildat familj, avspeglat i begrepp som gammpojke. Bildade man inte familj var man ingen riktig man.
Magnus Nilsson berättar att de han intervjuade inte uppgav att det var ett problem för dem att leva ensamma.
– Men i berättelser i övrigt kunde man se att det fanns tydliga och starka berättelser kring att det ibland funnits situationer när det varit problematiskt för dem att inte leva upp till idén om att en riktig man bildar familj med barn och fru.