Mamma får vårdnaden

I de fall där tingsrätten beslutar om enskild vårdnad är det oftast mamman som blir vinnaren i tvisten.
Orsaken är att det oftast är kvinnan som tagit störst ansvar för barnet från första början.

TVIST. Vem som har tagit hand mest om barnet spelar roll när tingsrätten ska besluta om vem som ska ha enskild vårdnad.

TVIST. Vem som har tagit hand mest om barnet spelar roll när tingsrätten ska besluta om vem som ska ha enskild vårdnad.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrbotten2014-05-15 10:30

Det finns ingen samlad statistik över utslag i vårdnadstvister där tingsrätten beslutat om enskild vårdnad. Men tittar man hur Haparanda tingsrätt dömde under 2013 fick mamman enskild vårdnad i tre fall, pappan i ett. Samma utslag gäller Gällivare tingsrätt. Forskaren Johanna Schiratzki studerade vårdnadstvister år 2008 och hon konstaterade att mamman oftare fick boendet samt vårdnaden än pappan. Det mönstret är samma idag säger hon.

– Man har barnperspektiv vid avgöranden. Barnets behov av stabilitet väger tungt i målet. Är det mamman som mest tagit hand om barnet påverkar det bedömningen.

NSD har intervjuat en 42 årig norrbottnisk pappa som förlorat vårdnaden om sina barn till mamman.

–  Vad känner man? Det är otroligt tomt. Alla föräldrar vill vara med sina barn.

Pappan är övertygad om att han blev bedömd på ett annat sätt i tingsrätten på grund av sitt kön. 42-åringen tycker att synen från samhället är att mamman alltid är bäst för barnen och att man som pappa måste bevisa på ett helt annat sätt än mamman att man är duglig som förälder.

– Det är oftast män som är rådmän och de har väl känslan att kvinnor är bäst som förälder, kanske baserat på sin egen mammabild. Om det kom fler kvinnor som rådmän tror jag att det hade sett ut på ett annat sätt, säger han.

Lagman Mats Sjösten är expert inom familjerätt och tillhör en grupp som svarar på medias frågor. Han säger att enskild vårdnad inte innebär per automatik att den andra föräldern är misstrodd.

– Nej. Det kan faktiskt vara en sådan situation att båda är fungerade föräldrar till barnet, men att de är helt oförmögna att kommunicera med varandra. Som vuxna fungerar de inte ihop och då ställs domstolen inför att ta beslut i vårdnadsfrågan och det utifrån barnets bästa. Idag är utgångspunkten ofta gemensam vårdnad, om det inte är speciella skäl. Vad som är barnets bästa kan skifta från fall till fall.

Vad kan en pappa som ligger i skilsmässa göra för att få vårdnaden om barnen?

– En mamma eller en pappa ska inte utsätta den andra föräldern för hot eller våld, barnet ska inte utsättas för våld, hot eller övergrepp och föräldern ska ha en god förmåga att samarbeta.

Far ett barn illa vid beslut om enskild vårdad?

– Nej, det går inte säga något generellt kring det, inget talar för att det ska vara så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om