Han jobbar för att lyfta Norrbotten i EU

Luleåbördige John Kostet, 34, jobbar med att få resurser till norra Sverige och påverka EU-beslut som berör de nordliga länen. "Det handlar framför allt om att bevaka de frågor som är extra viktiga för norra Sverige", säger han.

EU-parlamentet i Bryssel.

EU-parlamentet i Bryssel.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Norrbotten2022-05-09 11:00

John Kostet är rådgivare i regionala frågor på North Sweden, en intresseorganisation som bland annat ägs av regionerna i norra Sverige, Norrbottens kommuner, Företagarna i Norr- och Västerbotten samt Luleå tekniska universitet. De finns på plats i Bryssel för bevaka frågor som är viktiga för norra Sverige. 

– Vi företräder akademi, politik och näringsliv från norra Sverige i det som är EU-arenan. De flesta regioner har representation på något sätt för att man kunna påverka EU-politik i gynnsam riktning för de platser i Europa man företräder. Det som gör oss unika är att vi har både akademi och näringsliv med oss och det är det ingen annan region som har. Det ger oss lite extra styrka när vi berättar om hur vi har det, säger John Kostet. 

De frågor som påverkar Norrbotten handlar om skog, naturresurser och infrastruktur och transporter. 

– Det jag jobbar med är mer övergripande regional utveckling, man kan kalla det ekonomisk utveckling eller tillväxtfrågor som handlar om olika typer av projektfinansierad verksamhet och att stärka vårt näringsliv. Då handlar det om det vi brukar kalla inomregional balans, att alla delar av Sverige ska ha möjlighet att ta del av resurser och bli bättre på att utveckla det man har. 

En stor fråga i dagsläget är de många nya industrisatsningarna som sker i Norrbotten och Västerbotten. 

– Hela den industriella omställningen är fantastisk, men det ställer en del nya krav på olika typer av investeringar som måste till där näringslivet inte kan lösa det själv, utan det kräver olika typer av offentliga investeringar. 

– Vi har lite av ett momentum nu i norra Sverige med den gröna omställningen och att vi har förutsättningar att bidra så pass mycket till den, men det här med kriget i Ukraina och en mer oberäknelig värld har skapat en insikt att Europa måste göra mer och mer tillsammans, säger Kostet och fortsätter:

– Man kan inte riktigt räkna med råvaror från Ryssland och man kan inte räkna med en produktionsapparat i Kina, utan här måste man stå lite stadigare vad gäller industri och dess värdekedjor. Vi har ett fönster av möjligheter att stärka norra Sverige och få Europa att förstå att om vi ska göra det här blir hela norra Sverige en viktig del. 

EU kan vara krångligt och komplext och det finns också ett visst motstånd, säger Kostet, men han tycker motståndet börjar minska i och med förändringar som skett på senare år. 

– Efter Brexit blev det tydligt att det kanske inte var så bra att ställa sig utanför. Fördelarna överväger nackdelarna på så många sätt. I tider av kris, allt från finanskris till flyktingkris till pandemi och nu har vi krig. Har det skapats en insikt att vi behöver göra fler saker tillsammans. Och vi behöver framför allt en gemensam finanspolitik. Vi behöver göra gemensamma investeringar för vi är så pass sammanlänkade i Europa att om det går dåligt för en medlemsstat går det dåligt för Europa.

– Det här kriget och vändningen i världspolitiken, som givetvis är hemsk och fruktansvärd, skapar samtidigt en insikt om att vi behöver varandra mer än någonsin. EU är ett fredsprojekt och det blir väldigt tydligt nu att står man samman är det en fördel både för det ena och det andra, säger John Kostet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!