Under årets andra hälft ska fler motiveras till att panta sina burkar och flaskor. Panten höjs nämligen från en krona per burk och liten PET-falska till två kronor och från två kronor på större PET-flaskor till tre kronor. Tanken är att fler ska panta och att nå upp till målet om att 90 procent av alla PET-flaskor och burkar ska pantas.
– Vi har under en lång period trott att vi även utan en höjning skulle nå det här målet med hjälp av allt annat vi gör som Pantamera reklamen och att göra det enklare att panta. Nu ser vi att vi inte riktigt når dit, så då tror vi att den här höjningen behövs, säger Katarina Lundell, marknads och kommunikationschef på Returpack.
Hon vill dock vara väldigt tydlig med att det inte finns någon anledning att bunkra upp pantflaskor och burkar i väntan på höjningen.
– Nej, det har varit många som ringt och frågat och det är den pant som står på förpackningen som gäller.
I Norrbotten är vi också bland de bästa i landet på att panta där samtliga kommuner pantar mer enheter per person än rikssnittet. Överlägset bäst i klassen är Haparanda, men det beror inte nödvändigtvis på att just Haparandabor pantar som aldrig förr.
– De har en gränshandel till Finland och det ser vi också mot norska gränsen att kommunerna där också ligger väldigt högt. Vi räknar vår statistik på de som är skrivna i kommunen och då får de ett bidrag då finska och norska konsumenter pantar en del också i Sverige.
Just gränshandeln är dock en av de potentiella orsakerna till att det svenska pantmålet inte har uppnåtts.
– En del av flaskorna och burkarna blir ju kvar i Finland och Norge och vi vill ju ha tillbaka de också, säger Lundell.
Som kund innebär inte höjningen av panten att du tjänar pengar, pantavgiften i butik följer med i prisökningen, men målet är att fler ska känna att det är värt att panta.
Vid en pantmaskin på Storheden var de personer NSD pratade med positiva till den höjda panten.
– Det är positivt så att fler pantar. Jag fattar inte varför alla inte pantar, säger Stefan Solén Koivuranta.