Sedan några veckor tillbaka har Fridays for future Norrbotten börjat med veckovisa klimatstrejker i Luleå. De regelbundna strejkerna håller till i den gula paviljongen på Storgatan under just fredagar och har gått igenom både snöstorm som solsken under sina första träffar.
– I och med att det har varit vilande ett tag har det varit lite svårt att få tag i skyltar när de har legat lite här och var, men nu har det väl stabiliserat sig, säger Mattias Johansson, en av dem som deltar och som var med att dra igång dem nya aktionerna efter att regeringen beslutade om tillfällig skattesänkning på bensin och diesel.
– Jag blev förbannad. Jag har läst en del på universitetet på hållbar energiteknik och nu när de sänkte bensinskatten då rann det väl över för mig. Jag har inte varit engagerad så mycket innan men då sökte jag och fick kontakt med en från Fridays for future så drog vi igång det.
Han anser att bränsledebatten är felvinklad.
– Man blir irriterad på att man missar allvaret i det hela. Jag tycker det är lite skrämmande att debatten handlar mer om att bensinpriset ökat, när vi egentligen borde sluta med bensin. Processen är väl att man går över till biobränsle som en övergångslösning och så elektrifierar man så fort det bara går.
Anna Krook-Riekkola, biträdande professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet, LTU, vill också se en övergång till eldrivna bilar, men förstår att inte alla har råd till en början.
– Även här i Norrland är det viktigt att alla som köper en ny bil köper en elbil. Vi måste undvika att få in fler fossildrivna bilar. För alla som inte har råd med ny bil, så gäller att köpa en så bränslesnål bil som möjligt.
Nyligen släppte FN:s klimatpanel IPCC sin tredje och sista delrapport ”Att begränsa klimatförändringen”. Anna Krook-Riekkola tycker att kontentan är klar.
– Slutsatserna från den senaste rapporten är tydlig. Vi måste sluta använda fossila bränslen, säger hon.
Enligt Krook-Riekkola räcker det inte längre med lösningar där man minskar på utsläppen, utan utsläppen måste försvinna helt. Vilket innebär att vi inte längre kan investera i något som är beroende av fossila bränslen.
– Rapporten, det vill säga den samlade forskningen, pekar speciellt på att vi måste öka takten kring att installera förnybar energi. Allt som är förnybart är dock inte hållbart, tar vi även in andra kriterier så finns det inte oändligt med förnybart, så det är viktigt att även jobba med att effektivisera och minska användningen av energiintensiva varor och tjänster.
Rapporten har även poänger som går att applicera på lokal nivå. Norrbotten står inför stora nyetableringar de kommande åren. För att maximera effektiviteten är det viktigt att kunna samverka med resten av energisystemet.
– Det blir ofta win-win.
Anna Krook-Riekkola lyfter Hybrit som ett gott exempel där man bygger ett vätgaslager för att kunna vara med och balansera elsystemet, genom att köpa mer el (för att producera vätgas) under perioder med låga elpriser, medan man använder vätgasen från sitt lager under perioder med höga elpriser.
– Det blir billigare för bolaget, samt hjälper till att avlasta elsystemet i perioder med mindre vindkraft i systemet.