Norrlandsregionen i undersökningen består av Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland och bästa kommun blev alltså Luleå som också blev åttonde bäst totalt i undersökningen. Även Kalix, Övertorneå och Pajala fick godkänt i undersökningen. Men efter det så går det snabbt neråt. Allt som allt hamnar Norrbotten strax under medel i Sverige. Sophie Gunnarsson tror att det är RFSLs närvaro som gett höga betyg åt vissa kommuner.
– Det är jättekul att Luleå hamnat så högt upp i listan. Det är Luleå kommun som har gått in med mest pengar i vårt projekt så vi har ju också jobbat mest i Luleå och det märks. Målet är att skapa ett Luleå dit folk vill flytta. Vi har även haft utbildningar i till exempel Kalix som också kom bra till i undersökningen, säger Sophie Gunnarsson.
De områden som undersökts i varje kommun är: skola, utbildningsinsatser internt i kommunen och kommunens generella verksamhet. Dessutom ingår statistik kring utsatthet för hatbrott, en mätning av skillnader i attityden till HBTQ-personer mellan olika delar av landet och en värdering av HBTQ-samhällets infrastruktur. Dessa områden betygsätts på en skala mellan 1-5. Ett medelvärde utgör det totala betyget och RFSL säger att de räknar 3 som godkänt. Fyra kommuner hamnade så lågt som under två poäng. Älvsbyn, Boden, Överkalix och Arvidsjaur.
– Vi måste jobba i hela länet, men det är svårt med så knappa resurser. Man kan skicka en pik till kommunerna i länet. Det går att finansiera och vara med i projektet och få del av våra resurser och kunskap, säger Sophie Gunnarsson.
Har ni haft någon kontakt med andra kommuner?
– Boden har tagit kontakt med oss och det tycker jag är jättehäftigt. Inget är beslutat, men jag har stora förhoppningar om att jobba mycket där under kommande projektperiod. Kanske blir det ett Boden Pride? Vem vet, säger Sophie Gunnarsson.