LTU vill utvidga synen på arbetstid

Luleå tekniska universitet är först ut med att låta sina medarbetare använda restiden när de pendlar som arbetstid. ”När anställda kan jobba under tågresan blev det självklart för oss att pröva att räkna restiden som arbetstid”, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor.

Birgitta Bergvall-Kåreborn rektor vid Luleå tekniska universitet, är glad över att LTU kan erbjuda de som pendlar med tåg att räkna det till sin arbetstid.

Birgitta Bergvall-Kåreborn rektor vid Luleå tekniska universitet, är glad över att LTU kan erbjuda de som pendlar med tåg att räkna det till sin arbetstid.

Foto: Thomas Bergman

Norrbotten2022-05-04 07:25

Luleå tekniska universitet deltar i ett projekt för att främja resor med tåg i regionen. Ett projekt som nu innebär att medarbetare får möjlighet att räkna sin pendlar-tid på tåget som arbetstid. 

– Vi vill som universitet vara en föregångare när det gäller hållbarhet inom våra utbildningar och forskningssatsningar, och naturligtvis även som myndighet. Att medverka i ”Förändringsresan” är ett steg i den riktningen. När anställda dessutom kan jobba under tågresan blev det självklart för oss att pröva att räkna restiden som arbetstid, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn i ett pressmeddelande.

Medarbetare från Boden, Kalix eller Haparanda får nu möjlighet att räkna tiden på tåget som en del av sin arbetstid. Detta enligt projektet "Förändringsresan" som drivs av Regionala Kollektivtrafikmyndigheten Norrbotten (RKM). 

Ett Norrtåg rymmer lika många resenärer som totalt 140 personbilar och man vill därmed belysa att tågresor gör skillnad för både miljön och vägarna. 

– Vi är jätteglada att en viktig aktör som Luleå tekniska universitet är en del av projektet och nu går i bräschen för att både resa mer hållbart och våga utveckla nya, sätt att se på vad som är arbetstid, säger Viktoria Mettävainio, projektledare på RKM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!