Det är i en krissituation när man behöver stärka det civila försvaret i Norrbotten som stabsassistenterna behövs hos länsstyrelsen.
– Det är länsstyrelsen som vill avtalsskriva stabsassistenter hos sig och då har de sagt att de vill ha tio personer som ska vara färdigutbildade, säger Emma Backlund, kårchef vid Boden/Luleå lottakår.
Till det första informationsmötet som sker digitalt har drygt 90 kvinnor anmält sitt intresse. De som finner det intressant kommer i slutet av februari kallas till en fysisk träff på länsstyrelsen där de får träffa den lokala lottakåren och länsstyrelsen.
– Det här är första gången som länsstyrelsen i Norrbotten har preciserat för oss att man vill ha stabsassistenter, men också hur många de vill ha och att de vill skriva avtal så de blir knutna till dem, säger Emma Backlund.
Uppgifterna för en stabsassistent är olika beroende på vilken myndighet de är knutna till.
– Stabsmetodiken är ganska lik men utrustningsmässigt kan det skilja sig, uppgiften är att vara spindeln i nätet och hålla koll på meddelanden som kommer in på olika sätt och se till att de kommer till rätt person, säger hon.
Sara Bjerregaard, vice kårchef, har själv varit stabsassistent men knuten till det militära. Hon kom in på banan på ett något annorlunda sätt.
– Det började med att jag ville bli lotta för att tillsammans med min man, som är militär, gå Nijmegenmarschen i Holland i gröna kläder. Sedan tyckte jag det var så kul så jag blev stabsassistent. Jag blev kvar några år, men jag är kvar i lottakåren för gemenskapen och för att man kan åka på olika kurser där man kan lära sig olika saker, säger hon.
Det är Svenska lottakåren som förser myndigheter och organisationer med stabsassistenter. Svenska lottakåren är en ideell förening, allmännyttig och partipolitiskt obunden organisation som verkar för att kvinnor ska engagera sig i samhällets säkerhet. Efter Rysslands invasion av Ukraina har intresset för lottakåren ökat.
– Vi är ett 50-tal i vår kår här i Boden och Luleå. Vid krigets utbrott kom omkring 20 nya medlemmar. Idag har vi en ganska ung lottakår för de som kommer är de som vill ha ett civilt eller militärt avtal och som vill engagera sig aktivt, säger Emma Backlund.