Lööf besökte länet: "Grönt skyltfönster mot omvärlden"

Hon har en nyckeroll i rikspolitiken och kan avgöra om S får igenom sin budget. Men Annie Lööf (C) pratar hellre om den gröna revolutionen i norr. "Det som sker i Norrbotten är unikt i världen", säger partiledaren och blickar ut över industritomten där H2 green steel ska etableras.

Dne gröna revolutionen. Centerns partiledare Annie Lööf besökte under onsdagen industritomten i Norra Svartbyn 
utanför Boden där H2 green steel ska etableras. "Norrbotten blir ett grönt skyltfönster mot omvärlden", säger hon.

Dne gröna revolutionen. Centerns partiledare Annie Lööf besökte under onsdagen industritomten i Norra Svartbyn utanför Boden där H2 green steel ska etableras. "Norrbotten blir ett grönt skyltfönster mot omvärlden", säger hon.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2021-10-06 19:21

Annie Lööf (C) gör sin första längre Sverigeresa efter de hävda pandemirestriktionerna och valde under onsdagen att besöka först Hybrit i Luleå, med vätgaslagret i Svartöberget, och senare H2 green steels tilltänkta tomt i Norra Svartbyn utanför Boden.     

– Jag var den absolut första som fick besöka vätgaslagringen. Jag har ju följt Hybrit i så många år, förhandlat fram pengar och läst rapporter. Att få se det ta form på riktigt nu är väldigt häftigt, säger partiledaren.

Hon beskriver sitt engagemang för den gröna tillväxten och imponeras av utvecklingen i länet.

– Norrbotten blir ett grönt skyltfönster mot omvärlden. Här finns den nya tekniken, en tung basindustri som ställer om och sänker utsläppen, samtidigt som det skapar tusentals jobb i en region som tidigare har haft svårt med en offensiv befolkningstillväxt. Nu händer det!

Hon vill också framhålla att C, som presenterade sin budgetmotion under tisdagen, vill se en stor satsning på det så kallade Industriklivet, där bland annat Hybrit ingår.

– Vi lägger betydligt mer resurser än regeringen på vätgassatsningar och effektivare tillståndsprocesser. Totalt 1,3 miljarder kronor de kommande tre åren bara på Industriklivet.

Annie Lööf menar att det var C som i Januariavtalet drev igenom satsningar på just effektivare processer. 

– S vill det också, ja, men det har ju inte hänt något på sju år. I vår egen budgetmotion lägger vi ytterligare pengar till myndigheterna så att de ska kunna snabba upp processerna ännu mer. 

– Alla företag som jag träffar, oavsett bransch, påtalar bristen på effektivitet i tillståndsprocesserna. Näringslivet gör de stora investeringarna och för att de ska ske så måste de få tummen upp, så att de kan gå vidare. Både vad gäller att anlägga industritomter som H2 green steel men också när det gäller att dra elnät och elledningar.

Länet är redan i dag landets största energiförbrukande industriregion per invånare, med 22,5 terrawattimmar årligen. Med industriinvesteringarna kan energibehovet stiga till över 100 tWh årligen. 

Annie Lööf menar att behovet kan tillgodoses.

– Norrbotten är i ett gynnsamt läge. Här finns vattenkraften och en stor produktion av grön förnybar el – precis det som dessa nya företag vill ha. 

Men mycket av elen som produceras i norr går ju söderut i dag?

– Just därför är det så viktigt att öka elproduktionen av el i södra delarna av Sverige, säger C-ledaren.

Hon lyfter bland annat fram satsningar på havsbaserad vindkraft, men återkommer till att miljöprövningarna går för långsamt.

– Det finns redan planer på 130 terrawattimmar havsbaserad vindkraft söderöver som tyvärr inte blir verklighet på grund av de långa tillståndsprocesserna.

Redan förra vintern presenterade C en stor plan för att trygga elförsörjningen, med ett nationellt mål om en ökad produktion när det gäller sol- och vindkraft, även kraftvärme. 

– Men överföringskapaciteten i elnäten måste också öka, mellan norra och södra Sverige. Svenska kraftnät behöver få ett tydligare uppdrag som saknas i dag. C står upp för alla delar av landet och det som sker i Norrbotten är unikt i världen – och då måste den nationella politiken hänga med. Man har underskattat kraften och potentialen som finns här.

Flera inte minst borgerliga debattörer kräver snarare en utbyggnad av kärnkraften. Vad anser du om det?

– Sedan energiöverenskommelsen 2009 finns ju möjligheten för olika aktörer att bygga ut men kraft- och energibolagen investerar inte i kärnkraft, då det är för dyrt. Betydligt billigare att investera i förnybart.

– Dessutom behöver vi mer elproduktion här och nu. Det skulle ju ta 25-30 år innan vi har en reaktor på plats.

Ett kraftigt utbyggt elnät och tusentals nya vindkraftverk innebär långa miljöprövningar och skapar stora intressekonflikter med exempelvis ren- och besöksnäringen. Hur ser du på de utmaningarna?

– Elen kan produceras från många olika håll. Här i norr kommer den framförallt från vattenkraften, en konkurrensfördel som ni har då den kraften är stabil över tid. När det gäller förnybar småskalig energi (som vindkraft, reds anm) är det viktigt att man har dialog med lokalbefolkningen. Där måste vi jobba med till exempel bygdepeng, som gör att det blir en större lokal acceptans.

– Jag är jätteglad att vi ser en tillväxt i Norrbotten nu. Viktigt därför att satsa på sänkta kostnader för kunna driva exempelvis turistföretag eller lantbruk, samtidigt som näringslivet ska föra en bra dialog med LTU och med andra skolor för kompetensförsörjningen.

I veckan presenterade ni er egen skuggbudget. Vilka satsningar är viktigast för norrbottningarna?

– Vi är landsbygdspartiet nummer 1 och har miljardinvesteringar för jobb och företag, liksom infrastruktursatsningar, och vi ser potential i hela landet med miljardförstärkningar på vägar, specifikt också på vägbelysningar. I dag är det många lyktstolpar i gelsbygden som släcks. Vi har också satsningar på att bensinmackarna ska få vara kvar, då de är viktiga träffpunkter. 

– Vi lägger också tunga förslag på kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för att underlätta för alltifrån turistföretag till de företag häruppe som skapar jobb inom skog och basindustri.

Vad krävs för att C ska rösta på S-budgeten senare i november?

– Det mest normala är att vi röstar på vår budget och därefter lägger ned våra röster. Så har vi gjort i alla tider. Vi vet heller inte hur Magdalena Andersson, om hon väljs till ny partiledare för S, ställer sig till detta. Men de senaste sju åren har ju S-regeringen flera gånger styrt på andra partiers budgetar.

Samtidigt håller Annie Lööf öppet för att C ändå röstar ja – med två tydliga krav.

– Vi kan tänka oss att stödja regeringens budget i en slutomröstning, vilket vore oerhört ovanligt och bryter mot praxis, om S levererar ett rättvisare strandskydd och stärkt äganderätt i skogen. Men hittills har de inte levererat det, säger Annie Lööf som i övrigt uppger att C inte kommer kräva att få förhandla om regeringens budget.

Ni har hela tiden vägrat förhandla med V och krävt att de ska lämnas utan inflytande. Varför är ni så kategoriska?

– Vi vill ha ett samarbete i den breda mitten, där vi ser att vi kan få mest genomslag för vår politik – ökad elproduktion, sänkta kostnader för företag och landsbygdssatsningar. Då kan man inte ge ytterkantspartier som SD och V inflytande. 

Kommer C någonsin att ändra inställning till SD?

– C kommer inte under mitt partiledarskap att samarbeta eller budgetförhandla med SD. Det finns en grundmurad inställning inom partiet och bland våra väljare kring det. I stort sett samtliga står bakom den linjen, säger C-ledaren.

Fotnot: I en tidigare version uppgav vi felaktigt att elbehovet i Norrbotten är 22,5 terrawattimmar årligen. Den siffran motsvarar industrins energiförbrukning, där exempelvis SSAB:s nuvarande kolförbrukning ingår. När det gäller den rena elförbrukningen ligger siffran i Norrbotten på 8,3 terrawattimmar årligen, vilket placerar länet på en femte plats i landet. Detta enligt Regionfakta.com.

Fakta/C:s miljöbudget

1. Snabbare omställning av transportsektorn

Satsning på 2,8 miljarder kronor på fossiloberoende transporter. 

2. Stärkt konkurrenskraft för miljöteknikföretag

Satsningar på vätgas och ett nationellt mål för minusutsläpp (fånga och lagra koldioxid).

3. Satsningar på återvinning och förnybara råvaror
Fler bioraffinaderier för "morgondagens drivmedel, plaster och textilier" 

4. Fördubbla förnybar elproduktion

Förstärkta elnät, ökad lokal elproduktion och kortare tillståndsprocesser.

Fakta: Centerpartiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!