Lönegarantier för miljoner har betalats ut i Norrbotten

Länsstyrelsen har under coronapandemin märkt av en stor ökning av lönegarantier. Över 40 miljoner kronor har betalats ut i Norrbotten och Västerbotten under 2020.

Antalet konkurser har ökat till följd av coronapandemin.

Antalet konkurser har ökat till följd av coronapandemin.

Foto: isabell Höjman/TT, Janerik Henriksson/Scanpix

Norrbotten2020-07-23 13:03

Statlig lönegaranti i form av utbetalningar har ökat stort under årets första sex månader till följd av coronakrisen. Det är länsstyrelserna som betalar ut pengarna efter att en rekonstruktör eller en konkursförvaltare gjort en utredning och fattat beslut. 

Ungefär 1,9 miljarder kronor har betalats ut i landet och siffran för länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten ligger på 41,26 miljoner kronor. Det kan jämföras med 26,82 miljoner under samma period i fjol. 

– Det är ungefär som i övriga län och ganska likt över hela landet. Stockholm har drabbats värst och många företag har sina säten där så det är inte konstigt. Det vi ser i Norrbotten är att restaurang- och hotellbranschen drabbats mycket, säger Erika Berg, handläggare på länsstyrelsen där de haft så mycket att göra att ytterligare en person lärts upp att handlägga ärendena. 

Totalsumman av lönegarantierna på 41,26 miljoner kronor som betalas är pengar i konkurser samt till rekonstruktioner av företag. Erika Berg ser en markant ökning av rekonstruktioner. 

– Om ett företag kan klara sig igenom rekonstruktionen kan det leva vidare. Det är inte bara konkurser som det handlar om. Jämfört med tidigare år har det blivit en ökning de senaste åren. Det är bra att denna skyddsåtgärd finns och ökningen av rekonstruktioner är väldigt positiv i stället för konkurs, säger Erika Berg. 

Vad är orsaken?

– Min tolkning är att företagen känner att de har livskraft men att de inte klarar krisen och behöver hjälp. Det är tingsrätten som beslutar om rekonstruktion för ett företag och det är inte alla som får det. Ser inte rekonstruktören att företaget kan rekonstrueras försätts det i konkurs. 

Året startade lugnt när 5,38 miljoner betalades ut under januari och februari. Månaderna som sticker ut är april och maj då 22,27 miljoner betalades ut, vilket är över hälften av totalsumman. 

– Det var väldigt lugnt med inflödet av lönegaranti under slutet av föregående år och början av detta. Sedan sköt det i höjden april. Så det är konjunkturen som styr mycket av detta, säger Erika Berg. 

Hur ser det ut under juli? 

– Det kommer förhoppningsvis minska ännu mer och mattas av. Sedan får vi se hur det går med pandemier och allt. Jag tror det ligger på ungefär 3 miljoner nu under juli och hamnar sedan på ungefär 3,3 miljoner under hela månaden. Så det börjar normaliseras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!