I dag finns omkring 70 mjölkföretag och lika många företag för nötköttsproduktion i länet. Här finns också fyra producenter av griskött och någonstans mellan 20-30 producenter av lammkött. Mellan 20 och 30 grönsaksproducenter och lika många potatisproducenter finns också. Tre företag har äggproduktion. Det visar en sammanställning från Lantbrukarnas riksförbund i Norrbotten. I dag är det relativt enkelt att hitta närproducerade livsmedel i butikerna, men faktum är att Norrbotten har blivit allt mindre självförsörjande på mat. För 20 år sedan var Norrbotten till 50 procent självförsörjande när det gäller mat, i dag är siffran nere på 20 procent.
– Maten är i dag en viktig folkhälsofråga, samtidigt som vi håller på att förlora vår matproduktion här uppe i Norrbotten, säger Jenny Bucht, länsstyrelsen i Norrbotten.
Hon är samordnare för länets livsmedelsstrategi, Nära mat, som togs fram 2016.
– Vi har ju strategier för allt som vi anser är viktigt att ta till vara på i vårt län. Men när det gäller maten har vi överlåtit allt till handeln.
Jenny Bucht konstaterar att Norrbotten är närmast unikt när det gäller förutsättningarna för att kunna producera livsmedel.
– Det finns otroliga möjligheter här, om vi vågar se framåt. Globalt sett ser vi befolkningsökning, klimatförändringar och annat som påverkar och kommer att påverka vår matproduktion. Om vi lyssnar på vad meteorologerna säger finns det väldigt mycket som talar för vårt län när det gäller att ta fram livsmedel. Här har vi till exempel god tillgång på bra sötvatten, helt nödvändigt för matproduktion. Men i dag ser vi hur många livsmedelsproducenter här uppe tvingas lägga ned alltihop, för att ekonomin är för dålig.
Hon konstaterar att det från regeringshåll har kommit tydliga riktlinjer om att offentliga verksamheter ska tillhandahålla mer lokalproducerade livsmedel.
– Genom att börja där kan det offentliga samhället fungera som en vägvisare för vanliga konsumenter. Men den offentliga sektorn är bara fyra procent av den totala livsmedelsmarknaden.
Jenny Bucht menar att dagens hushåll i genomsnitt lägger betydligt mindre av sin totala inkomst på mat jämfört med för 50 år sedan. Det har blivit allt viktigare att få pengar över till annat.
– Bilden av mat i media handlar också ofta om hur man ska hitta den billigaste matkassen. Det är en väldigt svår och lång väg att gå, att få människor att lägga mer pengar på mat än de kanske behöver.
Jenny Bucht påpekar att många konsumenter i dag faktiskt efterfrågar lokalproducerad mat och att det med tanke på koldioxidutsläppen alltid är positivt för miljön att göra det valet. Även om vårt kalla klimat innebär att möjligheterna att producera livsmedel är begränsade inom vissa områden, har vi även stora fördelar i Norrbotten, menar hon.
– Vi har vår vinter att tacka för mycket, också. Skadeinsekter och svampsjukdomar trivs inte, vilket betyder att vi inte behöver bekämpa dem. Vintrarna och ljuset på somrarna ger oss ett fantastiskt gräs som är väldigt bra för idisslare att äta, därför ska vi ha idisslande djur här uppe. Sedan ska vi givetvis inte äta upp allt kött som produceras här själva, då kan vi skicka i väg en del av köttet till exempelvis Öland och få vegetabiliska proteiner som vi har svårare att framställa här därifrån.