Optimism på LKAB efter dråpslaget: "Vi tar nya tag"

LKAB tar nya tag efter tisdagens chockbesked från mark- och miljödomstolen. "Vi tänker lösa det här utan att springa till regeringen och be om en gräddfil", säger presschefen Anders Lindberg.

Anders Lindberg, presschef på LKAB, förklarar att ju mer pengar bolaget får in, desto snabbare kan det ställa om till förnybart.

Anders Lindberg, presschef på LKAB, förklarar att ju mer pengar bolaget får in, desto snabbare kan det ställa om till förnybart.

Foto: Håkan Stridblom

Norrbotten2021-10-14 18:00

Mark och miljödomstolens avvisande av LKAB:s miljötillståndsansökan slog ner som en bomb på tisdagen. Presschefen Anders Lindberg beskrev mardrömssituationen med Kafka-referenser. Två dagar senare har bolagsledningen hämtat sig något efter dråpslaget. 

– Vi kommer överklaga beslutet, vår förhoppning är fortfarande att vi kan få komplettera ansökan med ett nytt samråd. Men om det inte går, så påbörjar vi samtidigt arbetet med en ny ansökan, säger Anders Lindberg. 

Har ni haft någon dialog med regeringen?

– Vi tycker att vår ansökan är så pass bra att vi vill ha ett godkännande från en domstol, vi vill inte springa till regeringen och be om hjälp, säger Lindberg.

Under onsdagen följde han medierapporteringen där chefsrådmannen Katarina Brodin uttalade sig om domen. 

– Som vi förstår det nu så är inte allt arbete vi lagt ner förgäves, utan vi kan i princip göra om det här samrådet och i övrigt skicka in samma ansökan igen, säger Anders Lindberg. 

Det som bekymrar LKAB är att det tagit tre och ett halvt år sedan ansökan lämnades in, fram till nu när avvisandet kom. 

– Det tar alldeles för lång tid och det dyker upp krav som man inte kunnat förutse. Vi har jättemånga konsulter, egna experter och miljöjurister. Vi känner oss trygga med att vår ansökan lever upp till miljökraven, säger han och fortsätter:

– Varken vi, samhället eller klimatet kan vänta i tre år till. Det måste hända något med hanteringstiderna för de här ansökningarna, inte minst nu med den expansion som Norrbotten står inför.

Regeringen har ett antal pågående utredningar som syftar till att förenkla och tydliggöra den lagstiftning som styr miljötillståndsprövningar. Det är bland annat miljöprövningsutredningen och klimaträttsutredningen, samtidigt som det pågår en översyn av länsstyrelsernas tillsynsuppdrag. 

– Vi känner hopp. Vi vet att alla partier är överens om att de här processerna måste snabbas upp, säger Anders Lindberg. 

Totalprövningen som ansökan gäller innebär att LKAB förnyar sina tillstånd för både brytning och förädling. Det brytningstillstånd bolaget har i dag är utfärdat enligt den gamla miljöbalken, som kom före 1999.  

– Samtidigt som vi ansöker om tillstånd som är anpassade efter en modern lagstiftning, vill vi också höja takten för brytning och produktion. Så får vi in pengar till omställningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!