Liten effekt av sänkt arbetsgivaravgift för unga

Sommarens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga har liten effekt för företagen. "Den får inte så stort genomslag i Norrbotten som i en region med stor arbetslöshet".

"Det är positivt men det är inte avgörande", säger Ulrika Granström om sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga..

"Det är positivt men det är inte avgörande", säger Ulrika Granström om sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga..

Foto: Ulrika Vallgårda

Norrbotten2022-05-22 13:27

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti sänks arbetsgivaravgiften för unga som vid årets ingång fyllt 18 men inte 23 år.

– Om man riktar en sänkning av arbetsgivaravgiften mot en specifik grupp så brukar det faktiskt få effekt. Inte i alla näringar men i vissa. Det är inte så att man väljer någon som är yngre istället för någon äldre, utan man får möjligheten att anställa någon som är mindre erfaren i tider när företagen upplever en kompetensbrist, säger Lars Lindberg, regionchef vid Företagarna i Norrbotten. 

Sänkningen av arbetsgivaravgiften innebär att endast ålderspensionsavgiften på 10,21 procent ska betalas på ersättning upp till 25 000 kronor. En liknande sänkning tillämpades sommaren 2021. Syftet är att stödja återhämtningen efter pandemin och att stötta företag med många unga anställda.

– Det är positivt men det är inte avgörande. Jag har inte ens reflekterat över arbetsgivaravgifterna. Det viktiga är att vi får duktiga, glada och arbetssamma personer, gärna ungdomar. Det här gäller säsongsarbete på sex till åtta veckor och det är inte en så stor siffra på sista raden, säger Ulrika Granström, som äger restaurang Färgaregatan i Boden.

Norrbotten skiljer sig från övriga landet då arbetslösheten är lägre.

– Det är bra för de som är mellan 18 och 23, men det har inte så stor påverkan på vår bransch. Det är inte så många i den åldern som finns tillgängliga och som vi skulle anställa på grund av sänkningen. Vi letar med ljus och lyckta för att hitta utbildade och hittar vi dem så anställer vi dem, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig för arbetsgivarorganisationen Byggföretagen i Norrbotten.

Företaget Bergnäset, som är ett dotterbolag till NCC, arbetar med att montera byggställningar. För det krävs att montörerna är certifierade, men företaget tar även in lärlingar. För dem är sänkningen av arbetsgivaravgiften under tre månader en kort tid.

– Vi söker ungdomar som vill jobba självständigt, praktiskt, fritt och ute, men det blir väldigt kort tid då det tar tre år för att bli fullt färdig. Så sänkningen har inte påverkat oss så mycket, men är det ett sätt att hitta lärlingar så är den bra. För alla sätt att hitta yngre personer som vill bli ställningmontörer är vi intresserade av, säger Helena Henriksson, vd för Bergnäset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!