Företaget Matsmart har kartlagt hur många kilo mat som Sveriges kommuner räddade under förra året. Matsmarts vision är att minska matsvinnet genom att sälja matvaror som matbutikerna inte vill ha. Det kan vara på grund av säsongsvaror, att bäst före-datumet närmar sig eller förpackningsbyten. Ett bäst före-datum indikerar att maten är av samma kvalitet som vid tillverkningstillfället, det betyder inte att maten blir oätlig därefter. Förra året var det Jokkmokk som placerade sig bäst av länen på 20:e plats. Kommunen hade då sparat 0,443 kilo i matsvinn per invånare. I botten på plats 233 placerade sig Luleå med 0,172 kilo per invånare..
I årets kommunrankning var det Vingåker i Södermanlands län som toppade listan. Där hade kommunens invånare sparat 1,126 kilo i matsvinn. I Norrbotten blev, precis som under förra årets mätning, den stora vinnaren Jokkmokk. Kommunen hamnade på en 54:de plats med 0,549 kilo per invånare.
– Det var väldigt roligt att höra att vi placerar oss så högt. När det gäller mat så använder vi oss av närproducerat till den mån det går. Det känns viktigt att maten som vi serverar i kommunen kommer från länet och när det gäller kött vill vi försöka köpa svenskt, säger Annika Almqvist, kommunchef på Jokkmokks kommun.
I botten på listan av de Norrbottninska kommunerna hamnade Haparanda som tog sig in på plats 238 med 0,268 kilo.
Anledningen till att Jokkmokk toppade listan tror Annika Almqvist är kommunens pågående hållbarhetsmål.
– Det finns ett genomgående klimattänk i kommunen och vi arbetar ständigt för att konsumtionen ska bli mer hållbar. Att till exempel äta av det man tar för sig är ett viktigt steg i att minska matsvinnet.