Bland befolkningen så är 90-talisterna de som spenderar mest tid på sociala medier och strax efter kommer 00-talisterna. 95 procent av befolkningen har använt sociala medier det senaste året och vanligast generellt är Youtube, Facebook och Instagram.
De vanligaste sociala nätverksplatserna för de yngre barnen, mellan åtta och elva år, är Youtube, Tiktok och Snapchat. Youtube används dagligen av 57 procent i åldersgruppen, Tiktok dagligen av 30 procent och Snapchat av 19 procent.
Enligt Tiktoks egen rekommendation ska användaren vara 12 år eller äldre och detsamma gäller Snapchat. Skälen anges bland annat vara att det kan förekomma grovt språk, våld och "vuxna eller provokativa teman".
Även bland högstadieelever och gymnasieelever är Youtube det som flest använder, väldigt vanliga är också Snapchat, Instagram och Tiktok.
Användandet av sociala medier är betydligt högre i antal timmar hos högstadie- och gymnasieelever än hos de yngre.
Undersökningen visade också att fler flickor har regler om sociala medier och kontakter på nätet, medan fler pojkar har regler gällande skärmtid och spel. Av lågstadieföräldrarna har 80 procent regler för vilka spel barnen får spela.
Studien är baserad på intervjuer och görs varje år av Internetstiftelsen som är en affärsdriven organisation som ansvarar för internets svenska toppdomän .se och säger sig verka för "ett internet som bidrar positivt till människan och samhället".