Lista: Årets 12 största nyheter i Norrbotten

Skandaler, sex på jobbet, friad för mord och guldyra. Här är sammanfattningen av nyhetsåret som varit.

Sprängning på gång. Pajalgruvan när det begav sig. Nu lever hoppet om en återstart.

Sprängning på gång. Pajalgruvan när det begav sig. Nu lever hoppet om en återstart.

Foto: Göran Ström

Norrbotten2017-12-30 07:00

20 februari

Sexförslag sätter Övertorneå på världskartan

”Erbjud personalen möjlighet till sex på arbetstid”. S-ledamoten Per-Erik Muskos motion till kommunfullmäktige i Övertorneå skapade ett sällan skådat rabalder. ”Oseriöst. Behöver vi sådan publicitet?”, frågade sig kommunalrådet Tomas Vedestig. Men nyheten spred sig som en löpeld och blev omskriven i flera av världens största tidningar. Det hindrade dock inte fullmäktige att rösta ned förslaget.

28 februari

Kalla strålar av silverlycka

Säsongen började kaotiskt med hjärtflimmer i världscuppremiären i Ruka. Men när VM i Lahtis drar igång är Charlotte Kalla åter i slag. Bronsmedalj i skiathlon följs upp med silver på 10 km klassiskt. ”Jag är otroligt stolt och glad över att få ta ett silver i dag”, säger hon till NSD:s utsända efter loppet. Framgångarna fortsätter för Kalla som också är med och tar silver i stafetten.

26 mars

Soldat mister livet under övning

En bärgningsbandvagn går genom isen på Aleån i närheten av Brännberg under övningen Vintersol. En 23-årig soldat blir kvar i vagnen. Kamraternas försök att dyka ner i det iskalla vattnet lyckas inte och mannen omkommer. ”Det gjordes heroiska insatser”, säger Mikael Frisell, chef för I 19.

19 april

Legendarisk grill går i graven

Även små nyheter kan vara stora. Beskedet att anrika Dannes gatukök i Malmberget stänger väcker känslor av nostalgi och vemod, att döma av kommentarerna som flödade på NSD:s Facebooksida. Nu är det inte längre möjligt att köpa ”specialhammisen” med lök, ketchup, mos, gurksallad och grillkrydda. En epok går i graven och känslorna hör också ihop med den pågående rivningen av Malmberget.

26 april

Sveriges baskethuvudstad firar igen

Luleå Basket firar guld – för fjärde året i rad. Finalsegern 2017 mot Udominate beskrivs som den största bragden av alla. Under serien har Luleå förlorat samtliga matcher mot stjärnlaget från Umeå, men när det väl gäller kliver hjältarna fram.

Guldfesten tar ny fart ett par veckor senare då även BC Luleå vinner SM-guld. För herrlaget är det en mäktig återkomst till finrummet – tio år efter senaste SM-guldet. NSD:s sportkrönikör skildrar stämningen i Luleå: ”Masugnen exploderade i ett moln av guld. Festen har bara börjat”.

30 maj

Linna frias för Kalamarksmord

Han har suttit 13 år i fängelse, dömd till livstid för rånmordet i Kalamark 2004. Men när fallet prövas igen blir Kaj Linna plötsligt en fri man. Hovrätten anser att kronvittnet som pekat ut Linna inte är trovärdigt och att de indicier åklagaren anfört saknar bevisvärde. Ett skadestånd på 20-25 miljoner kronor väntar efter den felaktiga livstidsdomen. Efter att ha försatts på fri fot meddelar Linna att han flyttar utomlands.

31 augusti

Stadsflytten rullar vidare i Kiruna

Tidigt på morgonen den sista augusti sätts ekipaget med den 280 ton tunga ingenjörsvillan i rörelse. ”Det är nog det största huset som flyttas i Malmfälten”, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB. Huset stod färdigt år 1900 och var det 39:e i ordningen som byggdes i staden. Många Kirunabor samlades efter vägen för att se på när ingenjörsvillan rullade i väg mot sin nya adress vid Luossavaaras fot.

20 oktober

#metoo sveper fram över världen

Det är datumet då en artikel om #metoo för första gången dyker upp i NSD. Rörelsen har startat i USA i mitten av oktober efter att filmmogulen Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier. Sverige är ett av de länder där uppropet får störst spridning. I bransch efter bransch uppdagas övergrepp och omfattande sexuella trakasserier mot kvinnor. "Kanske är det så att tiden är mogen. Det är ofta så med den här typen av större samhällsfenomen, att det är många behov som sammanstrålar och när de gör det, slår det igenom", säger Lena Abrahamsson, professor som forskar i genus och jämställdhet vid Luleå tekniska universitet.

31 oktober

Hoppet tänds för gruvstart

Pajalagruvan har legat i malpåse sedan Northlands konkurs 2014 och sedan dess har bygden kastats mellan hopp och förtvivlan. Under hösten blir det klart att nya bolaget Kaunis Iron tar över, med målet att starta produktionen till sommaren. Förväntningen är att 300¬-350 personer ska få jobb i verksamheten. Men än är inte sista ordet sagt: nya orosmoln dyker upp när det visar sig att miljökraven är skarpare än vad bolaget räknat med.

27 november

S-kupp skakar om i toppen

När Socialdemokraterna i Norrbotten samlas till valkongress är det upplagt för ett rutinmässigt klubbande av valberedningens förslag – tror många. I själva verket blir det en rafflande tillställning där regionrådet Maria Stenberg petas som förstanamn på regionlistan, till stor överrskning, inte minst för henne själv. Politiske veteranen Leif Pettersson sidsteppas på riksdagslistan medan fackföreningsrörelsens kandidat, Emilia Töyrä, klättrar uppåt och hamnar på valbar plats.

10 november

Fägelsestraff i jakthärvan

Det blir fällande domar för samtliga fem män som åtalats i den stora jakthärvan i Norrbotten. Tre av dem döms till fängelse. Härvan nystades upp under hösten 2016 då ett 50-tal poliser slog till i en samordnad insats mot de fem männen som på ett eller annat sätt misstänktes vara inblandade i dödandet av rovdjur. En nedfryst björnskalle, llegala vapen, filmer och bilder i mobiltelefoner tas i beslag som bevismaterial.

23 november

Busvädret slår till i Norrbotten

Snökaos och hårda vindar lamslår stora delar av länet. Bussar och tåg står stilla och ett stort antal trafikolyckor inträffar. I Luleå får skolor stängas på grund av ovädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om