Lindfors (C): "Jag hade protesterat mot Kallak"

Höjda avgifter för gruvnäringen och vattenkraften. Nu kräver det politiska styret i Region Norrbotten ekonomisk kompensation för länets naturresurser. "Hade jag bott i Jokkmokk hade jag demonstrerat mot Kallak-gruvan", säger regionråd Nils-Olov Lindfors (C).

Regionstyret, med bland andra Nils-Olov Lindfors (C), kräver bättre kompensation från bolagen för utvinningen av naturresurser i Norrbotten. "M har tidigare varit tveksamma, men nu är alla tre partier eniga", säger regionråd Nils-Olov Lindfors (C).

Regionstyret, med bland andra Nils-Olov Lindfors (C), kräver bättre kompensation från bolagen för utvinningen av naturresurser i Norrbotten. "M har tidigare varit tveksamma, men nu är alla tre partier eniga", säger regionråd Nils-Olov Lindfors (C).

Foto: Jonas Andersson

Norrbotten2020-05-20 19:10

Frågan om vart vinsterna tar vägen efter utvinning och vidareförädling av länets naturresurser har varit på tapeten länge.  

I ett utspel lanserar regionens styrande majoritet C, Sjukvårdspartiet och M ett nytt skatte- och avgiftssystem, mot bakgrund av en rapport av Hela kommunen ska leva där Sverige utmålas som "skatteparadis".

– Det håller inte längre. Nu får Jokkmokk ett fåtal statliga arbetstillfällen, som tack för att de blir dränerade, säger Tomas Vedestig, Sjukvårdspartiet, ordförande i regionala utvecklingsnämnden. 

Nämnden har sjösatt en tjänstemannautredning som ska mynna ut i ett förslag till reformerat avgiftssystem för gruvbolagen men även rörande vattenkraften, där regionerna tar emot skatteintäkter och fördelar till kommunerna.  

– M har tidigare varit tveksamma nationellt, men nu är alla tre partier eniga inom regionen, säger regionråd Nils-Olov Lindfors (C).

Han förespråkar inte höjda mineralskatter – utan höjda mineralavgifter.  

– Vi har en försumbar mineralavgift i dag, får bara in runt en miljon kronor på den.  

Han jämför med Australien, där bolagen enligt Lindfors betalar mineralavgifter motsvarande över 40 kronor per ton malm.  

– Vi tänker oss en lägre, mer regionaliserad avgift, som inte stör branschen, kanske fem kronor per ton. Det kompenserar för det enorma intrånget, skapar förutsättningar för att mildra naturpåverkan rörande konflikterna med rennäringen.

Hur påverkas Sveriges konkurrenskraft?

– Vid en OECD-konferens i Skellefteå fanns samstämmighet kring detta, inte minst då gruvbranschen automatiseras och inte ger samma arbetstillfällen.  

Samtidigt tar regionrådet delvis parti för gruvmotståndet i Kallak.

– Jag har förståelse för att folk reagerar så. Man ser intrånget, men inte vad kommunen får tillbaka. 

Även gällande vattenkraften ser Lindfors att länet måste kompenseras bättre.

– I grundavtalet för Letsi kraftstation skrevs det in att en del av de värden som skapas ska tillfalla lokala näringslivet, jordbruket och bygden. Den grundtanken är precis det vi framför.

Nu hoppas han att den kommande utredningen leder fram till förändring.

– Under mandatperioden lägger vi fram detta för både regering och riksdag. Jag tror att vi får majoritet för förslaget, säger Nils-Olov Lindfors.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!