Linda Modig (C) menar att både strandskyddet och äganderätten till skogen är frågor som partierna förhandlat om för längesen.
– Vi förhandlade om dem när vi tecknade januariavtalet. Det har fallit. Men vårt krav till Löfven var att de här tre processerna, som man redan kommit en bra bit på väg med, ska fullföljas i januariavtalets anda. Nu litar vi på Löfven.
Det tredje kravet gäller förändringar i arbetsrätten.
Modig menar att strandskyddet är en viktig framtidsfråga för Norrbotten.
– Vi tror det är en jätteviktig faktor för att frigöra attraktiva lägen och få människor att flytta ut på landsbygden. Inte minst kommer det spela en stor roll i den expansion som Norrbotten står inför, säger hon.
Strandskyddsutredningen föreslår att strandskyddet slopas helt för sjöar mindre än en hektar samt för vattendrag smalare än två meter. Dessutom ska strandskyddet upphävas helt eller delvis utanför detaljplanelagt område.
– Det finns en ventil i förslaget, för att skydda särskilt värdefull natur eller viktiga allemansrättsliga värden.
I skogsfrågan menar Linda Modig att det inom både svenskt politik och EU-politik finns stora meningsskiljaktigheter
– Vi delar i grunden inte synen på att skogen inte är förnybar. Framför allt i EU finns en konstig syn på vad som är fossilt. Vi måste freda svensk skogspolitik från EU.
– Men när det gäller skogsutredningen så har det tyvärr visat sig att äganderätten inte är så stark. Staten ianspråktar mark och skyddar den, men i dag ersätts inte skogsägarna, säger Linda Modig.
Socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli menar också att förslagen från de två utredningarna ska genomföras.
– För mig som norrbottning är det tydligt att vi behöver ett reformerat strandskydd och vi har varit tydliga med att skogsutredningen ska genomföras, säger han.
Han är övertygad om att det går att fortsätta kombinera allmänhetens tillgänglighet med utveckling i hela landet.
– Frågan är hur mycket mark som ska skyddas och hur mycket pengar är vi beredda att lägga in för att skydda den. I första hand handlar det om en inriktning, vad tycker vi är rimligt?
– Frågorna är redan utredda, nu måste man sätta sig ner och titta på detaljerna. Partierna får fortsätta föra dialog om det är så att man inte är överens, säger Fredrik Lundh Sammeli.