Carina Strömbäck och Helena Öhlund (S) lämnade in en motion till regionfullmäktige i fjol med förslag på hur regionen ska stärka hbtq+-personers rätt till god hälso- och sjukvård. Bland annat vill de ha utbildningsinsatser för vårdanställda, som barnmorskor och gynekologisk personal när det gäller kvinnor som har sex med kvinnor, även en handlingsplan gällande vård av transpersoner.
– Vi ser brister i bemötandet av hbtq-personer, bland annat gällande psykiska ohälsa. Många ifrågasätts utifrån sitt könsval och även partnerval, säger Carina Strömbäck (S).
De skrev motionen utifrån synpunkter från hbtq-organisationer. Många brister finns också konstaterade i en slutrapport från 2018, sammanställd av regionen.
– Det råder många fördomar kring vilka könssjukdomar som sprids mellan samkönade par, som de speciella problem i underliv som kan drabba männen. Här måste kunskapen bli mycket bättre.
Dessutom vill S att regionen får en särskild mottagning för män som har sex med män.
– I dag har kvinnor mödravård och gynekologi, medan männen inte har någonstans att vända sig. I södra Sverige har man kommit längre, främst i storstäderna, där det redan finns flera mottagningar för homosexuella män.
Men motionen avslogs av politiska majoriteten SJVP, C och M, med stöd av SD vid torsdagens regionfullmäktige.
Regionråd Linda Frohm (M) menar att förslaget om en vårdmottagning för homosexuella män inte är tillräckligt genomlyst.
– Då måste vi först fundera kring finansiering, placering och bemanning med mera. Ska mottagningen inrymmas i primärvården, exempelvis?
I övrigt håller hon med S-motionärerna om att kunskapen och bemötandet av hbtq-personer måste förbättras.
– En prioriterad fråga. Redan 2019 tog vi fram en analys kring detta. Det finns ett bemötande-problem i att många i vården utgår från ”man”, ”kvinna” och heterosexuella relationer, säger Frohm.
Carina Strömbäck (S) var besviken efter avslaget.
– Behoven är tydliggjorda och därför blir jag ledsen, när vi har en politisk majoritet som inte vågar ta besluten. Signifikant för hela mandatperioden. Allt ska bara utredas.
Vilka är riskerna med att skjuta beslutet på framtiden?
– Många hbtq-personer väljer bort att söka vård. Dessutom finns en psykisk ohälsa och en suicidrisk som ökar markant.