Hög smittspridning äventyrar lättnad i restriktionerna

Covid-19-smittan biter sig fast och minskar inte. Det kan göra att Norrbotten inte kan lätta på restriktioner på samma sätt som i övriga Sverige.

Norrbottens höga smittotal kan ställa till det när det gäller lättnader av restriktioner.

Norrbottens höga smittotal kan ställa till det när det gäller lättnader av restriktioner.

Foto: Montage

Norrbotten2021-05-19 11:45

Förra veckan var det 1016 norrbottningar som konstaterades covid-19-smittade. Det är 30 färre än veckan innan, men nästan högst i Sverige, 44 procent högre än genomsnittet i landet.

Då kom också regeringen med beskedet att från den 1 juni kan kultur- och idrottsevenemang ta emot större publik och krogar ha öppet längre.

Men den höga smittspridningen kan påverka hur det blir i Norrbotten.

– Det här hotar möjligheten till utfasningsåtgärder av åtgärder och vi kan regionalt vara tvungen att bibehålla restriktioner på en hårdare nivå. Om inte smittan sjunker radikalt får vi stå där med struten på huvudet. Man kan inte ta ut segern i förskott inte fira när det är nio kilometer kvar på Vasaloppet – det är bara att hasa sig i mål, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

– För att vara i nivå för att minska på restriktionerna så har Norrbotten en smitta som är fyra gånger för hög, vi måste få ner smittan med tre fjärdedelar, det hinner vi inte till 1 juni.

Smittan bland personer födda på 60-talet och tidigare minskar, men för medelålders och ner till barn är smittspridningen hög. Enligt Nystedt är en del av förklaringen att den brittiska mutationen nu tagit över helt. 

– Den har större förmåga att ge barn symtom, om än lättare, men såpass att de också smittar en spridning vi inte sett tidigare. Men framför allt har hörsamheten bland ungdomar minskat och det har varit fester där smitta spridits. 

Nystedt tycker att familjer ska sätta sig ner och pratat om det här.

– Barnen får skälla på morsan och farsan och föräldrarna på barnen. För det är inte bara unga som smittas det gör medelålders också. Det är en farlig sjukdom, det är fullt på sjukhusen och folk dör fortfarande. 

Den högsta ökningen av smittade i förhållande till befolkning hade Arjeplog. Där smittades 1,4 procent av befolkningen förra veckan. 

Ökning syns i Pajala, 27 smittade, Boden, 123 smittade, Kiruna, 127 smittade, och Gällivare, 94 smittade. I Luleå ligger smittan högt men utan att stiga. I Kalix och Överkalix ses en tendens till minskning.

Andelen personer över 70 år som smittats av covid-19 har aldrig varit särskilt hög, nu sjunker den ytterligare. 

På grund av tillgången på vaccin kommer den stora vaccinationsinsatsen att komma igång ordentligt först i början av juni, skriver regionen. 

40 procent av norrbottningarna över 18 år har fått en dos. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!