Larmet inför sommaren: "Barn tvingas äta sopor"

Bärplockarsäsongen är snart här och rekordmånga utländska bärplockare väntas ansöka om arbetstillstånd, och flera familjer riskerar att bli utan tak över huvudet. "Barn kan leva under misärliknande förhållanden flera veckor", säger Eva Norlin, regionkoordinator på Jämställdhetsmyndigheten.

"Barn kan leva under misärliknande förhållanden flera veckor", säger Eva Norlin, regionkoordinator på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten. (Arkivbild)

"Barn kan leva under misärliknande förhållanden flera veckor", säger Eva Norlin, regionkoordinator på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten. (Arkivbild)

Foto: Mathilda Mattsson

Norrbotten2022-05-30 19:00

Under det senaste decenniet har regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel sett många barn resa in i Sverige med vuxna som ska arbeta med bärplockning.

– De som har arbetstillstånd kommer reglerat så de vet vi vilka de är, men de som inte har det riskerar av tidigare erfarenheter att fara illa i detta, säger Eva Norlin, regionkoordinator.

I en sammanställning från förra året upptäckte hon hur barn dök upp i olika bosättningar i norra regionen, varav ett tiotal i Norrbotten.

Norlin och hennes kollegor beskriver att myndigheterna inte har tillräcklig kontroll på familjerna och ber om allmänhetens hjälp att uppmärksamma dessa barn och unga. Problemet när man inte lyckas identifiera barnen är att de dyker upp i andra delar av landet.

– Flera av dem misstänker man har rest runt och man vet inte hur många veckor barnet har varit i Sverige. Om man inte agerar kan de vara här en hel sommar utan att ha kunnat tvätta sig och har frusit och tvingats äta sopor.

Att de tillresta familjerna i bosättningarna håller sig undan har olika orsaker, menar hon.

– Det kan bero på rädsla för myndigheter hos vårdnadshavarna, att man inte vågat söka hjälp. Många från allmänheten eller myndigheter kanske ser barnen men tänker att "de bor så här hemma", vilket inte alls behöver vara sant. Familjerna kan ha blivit lurade och vilseledda om vilka förhållanden de skulle få i Sverige, säger Eva Norlin.

Arbetsgivarna är svenska företag, stationerade utomlands och i år är bärplockarna rekordmånga. Prognosen i år är närmare 7 000 ansökningar och det är kommunerna som ska se till att det är ordning och reda inför kommande bärsäsonger för de som har beviljat arbetstillstånd.

– Några kommuner har jobbat hårt med att ta fram rutiner inför sommarhalvåret men dyker det upp ett stort antal individer, som i år, så blir det en utmaning för vilken kommun som helst.

Hur många bärplockare som kommer till Norrbotten är oklart.

– Jag vet inte till vilka företag arbetstillstånden är beviljade men hoppas att det finns tillräckligt med bär och ordnade boenden och hemresor bokade, annars kan det bli problem.

Enligt Eva Norlin, händer det att kommuner skickar de familjerna med respengar till en annan kommun i landet i stället för att göra en bedömning om varför familjerna befinner sig i nöd.

– Barn ska inte bli bosatta i våra norrlandsskogar i sommar, säger Eva Norlin och menar att det första är att ge dem tak över huvudet och mat för dagen och sedan sätta sig ner med vårdnadshavarna och fråga hur de har tänkt och vad de behöver för hjälp.

– Har de inte en ordnad situation inför sommaren så måste vi försöka lösa det.

Respengarna ger heller ingen försäkran om att barnen får det bra.

– Ambassaden beviljar i regel inga hemresor. Finns det barn med i bilden vill vi att man kommer till en samförståndslösning genom en utredning från socialtjänsten för att komma fram till vilken hjälp familjen behöver.

Hur kan en sådan lösning se ut?

– Om det är en familj med barn som inte kan lösa boendet kanske en reser hem med barnen medan den andre, som kan ordna det för sig som vuxen, stannar kvar säsongen ut. Huvudsaken är att barn inte lever hungriga ute i kylan, säger Eva Norlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!