Många fler människor överlever ett hjärtstopp om det finns en hjärtstartare på plats, men det är för svårt att hitta dem. Många hjärtstartare finns registrerade och kan därmed ses på en karta, men inte alla.
– Problemet är att vi har många hjärtstartare som inte registreras. Om den registreras kan man välja om den ska synas för allmänheten eller om den bara ska var synlig för SOS-alarm och sms-livräddare, säger Urban Nilsson, regionansvarig HLR-rådet i Norrbotten.
År 2022 rapporterades det i HLR-registret att 1 574 personer överlevt ett hjärtstopp efter framgångsrika återupplivningsförsök. Av dessa var 677 utanför sjukhus och 897 på sjukhus. Det året överlevde 12 procent och i vissa grupper överlevde upp till 60 procent av fallen när förutsättningarna var goda, vilket då var den högsta överlevnaden någonsin.
– Av de som får ett hjärtstopp överlever omkring tio procent om de bara får hjärt- och lungräddning, HLR. Har man inte påbörjat HLR inom fyra minuter så börjar hjärnan dö på grund av syrebristen, då hjärnan är det mest syrekänsliga organ vi har. Efter tio minuter blir det obotliga hjärnskador, säger Urban Nilsson.
Han har arbetat 20 år vardera på räddningstjänsten och ambulansen, men också hållit många kurser i första hjälpen.
– Jag har sett att även om man fått igång många som fått hjärtstopp efter 10–15 minuter så får de ofta hjärnskador. HLR måste påbörjas inom 1–2 minuter för att det inte ska bli för stor syrebrist, säger han.
För att öka tillgängligheten till hjärtstartare måste de bli lättare att hitta.
– Om man inte känner området så har man ingen aning var de finns. Blir det tydligare registreringar och positioneringar så blir de lättare att hitta. Går man en kurs i HLR kan man bli sms-livräddare och då kan man i den speciella appen se var det finns hjärtstartare, om de är registrerade. Man kan även se det i hjärtstartarregistret, men då ska man i en väldigt stressad situation hitta den funktionen, säger han.
Förutom att fler, redan befintliga hjärtstartare behöver registreras, så behövs det också fler.
– Tyvärr går prisbilden åt fel håll. De blir dyrare, säger Urban Nilsson.