Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, framhåller att det inte finns några likheter mellan apkoppor och corona.
– Corona var en influensasjukdom medan apkoppor mer är som vattkoppor, säger han när vi pratar med honom just efter att han deltagit i ett möte med Folkhälsomyndigheten om apkoppor.
Flera fall av apkoppor har upptäckts i USA och Europa. I Storbritannien har antalet bekräftade fall fördubblats på kort tid. Under torsdagen upptäcktes det första svenska fallet i Stockholmsregionen.
– Jag tror det finns ett 40-tal fall ute i Europa nu. Sjukdomen är ganska ovanlig och har tidigare mest funnits i Afrika, säger Anders Nystedt
Det är på uppmaning av Folkhälsomyndigheten som sjukdomen nu klassats som allmänfarlig. Det är enligt smittskyddslagen ”smittsamma sjukdomar som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser och där det finns möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den smittade.”
– Det kan förekomma dödsfall, men det är mycket ovanligt. Det finns inga speciella riskgrupper som vi haft med corona. Som jag sa är det som med vattkoppor och man får utslag på kroppen. Apkoppor är inte luftburen som corona, utan smittas via kroppskontakt. Man kan få smittan i ett sår, men den kan också smittas vid andra former av nära kroppskontakt, säger Anders Nystedt
Sjukdomen ger symtom som feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla och hudutslag med blåsor. Den smittar vanligen från djur till människor, men kan även överföras mellan människor.
Att sjukdomen nu klassas som allmänfarlig innebär att folkhälsomyndigheten uppmanar till försiktighet och uppmärksamhet, och att man ska anmäla misstänkta fall. Om man misstänks ha apkoppor ska man hålla sig hemma för att inte smitta andra människor.
Just nu ser Anders Nystedt inte någon större fara för norrbottningarna.
– Apkoppor kan ju naturligtvis komma hit, kanske då med människor som återvänt från utlandsresor där de fått smittan. Men än så länge har vi ju bara ett fall i Sverige, säger han.
Finns det något vaccin mor apkoppor?
- Nej, inte direkt. Man kan använda samma vaccin som mot smittkoppor, även om det inte är samma sjukdom Det finns också antivirala mediciner, typ antibiotika, som man kan använda, säger Anders Nystedt.