Lappländsk fjällröding får exklusiv skyddsmärkning inom EU

Nu sällar sig lappländsk fjällröding till samma exklusiva skara som Kalix löjrom, parmaskinka och champagne. Delikatessen får skyddad beteckning inom EU.

Fjällrödingen är en fisk som historiskt används som matfisk sedan lång tid tillbaka. Bilden är gjord av Cecilia E Arnqvist i akvarell och bläck.

Fjällrödingen är en fisk som historiskt används som matfisk sedan lång tid tillbaka. Bilden är gjord av Cecilia E Arnqvist i akvarell och bläck.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Norrbotten2024-07-17 20:30

Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. 

Det gäller dock inte all fjällröding, utan det handlar om den speciella art som har sitt ursprung i Hornavan i Arjeplog, och som odlas i nätkassar i den västra delen av Västerbottens län och den södra delen av Norrbottens län.

undefined
Hornavan, Sveriges djupaste sjö. Här har den lappländska fjällrödingen sitt ursprung.

Mer bestämt i Arjeplog, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina Åsele tingslag samt Malå socken.

Inom EU finns tre olika sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Lappländsk fjällröding för SGB. Sedan tidigare har exempelvis Kalix löjrom och Allåkerbär från Norrland beteckningen SUB.

undefined
Kalix löjrom har ursprungsmärkningen SUB inom EU.

Andra välkända produkter inom EU som skyddas av märkningen är parmaskinka, parmesanost, champagne.

Livsmedelsverket skriver: "Lappländsk Fjällröding har ett fiskkött som är svagt till kraftigt orangerött med en smak av löjrom och umami. Fisken exporteras bland annat till Finland och Benelux-området samt till Frankrike, Danmark och USA".

undefined
Den odlade lappländska fjällrödingen är en delikatess från norra Sverige som nu får skyddad märkning. (bilden är en genrebild)

Historiskt har fjällröding länge använts som matfisk. 

"Odling av röding har skett i Sverige sedan 80-talet. Då inleddes också avelsarbetet med röding. Den röding som kommer från sjön Hornavan hade högst tillväxt och valdes ut för det fortsatta avelsarbetet", skriver Livsmedelsverket som en bakgrund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!