Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Det gäller dock inte all fjällröding, utan det handlar om den speciella art som har sitt ursprung i Hornavan i Arjeplog, och som odlas i nätkassar i den västra delen av Västerbottens län och den södra delen av Norrbottens län.
Mer bestämt i Arjeplog, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina Åsele tingslag samt Malå socken.
Inom EU finns tre olika sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).
Lappländsk fjällröding för SGB. Sedan tidigare har exempelvis Kalix löjrom och Allåkerbär från Norrland beteckningen SUB.
Andra välkända produkter inom EU som skyddas av märkningen är parmaskinka, parmesanost, champagne.
Livsmedelsverket skriver: "Lappländsk Fjällröding har ett fiskkött som är svagt till kraftigt orangerött med en smak av löjrom och umami. Fisken exporteras bland annat till Finland och Benelux-området samt till Frankrike, Danmark och USA".
Historiskt har fjällröding länge använts som matfisk.
"Odling av röding har skett i Sverige sedan 80-talet. Då inleddes också avelsarbetet med röding. Den röding som kommer från sjön Hornavan hade högst tillväxt och valdes ut för det fortsatta avelsarbetet", skriver Livsmedelsverket som en bakgrund.