Länsstyrelsen ska rädda hjortronbeståndet

För att försäkra sig om att skogens guld fortfarande finns kvar i framtiden restaureras nu våtmarker i Norrbotten.

Om vatten leds bort från myrar torkar de ut och då trivs inte hjortronen där längre.

Om vatten leds bort från myrar torkar de ut och då trivs inte hjortronen där längre.

Foto: Gorm Kallestad

Norrbotten2021-07-26 06:00

Länge har man torrlagt våtmarker runt om i landet för att leda om vattnet till odlingsmarker.

– Det här är en stor utmaning. Att våtmarker blir torra gör att till exempel hjortron inte förblir livskraftiga, säger Eva Amnéus, på Naturvårdsverket.

Denna typ av problem förekommer i hela Sverige, men är större i södra delen av landet. Länsstyrelsen i Norrbotten fick i år fem miljoner kronor tilldelade för att på uppdrag av Naturvårdsverket restaurera våtmarkerna i regionen. Pengarna ska bland annat användas till att täcka igen diken som tidigare fört bort vatten från myrar. Arbetet har flera positiva konsekvenser.

– Förutom att vi återställer en viktig livsmiljö för våtmarksberoende växter och djur, så är våtmarkerna viktiga eftersom de bidrar till reningen av vattenflödena till våra älvar, minskad risk för översvämningar och till att binda växthusgaser. Det här är en av de åtgärder som har bäst effekt på de miljöproblem som vi människor orsakar, säger Henrik Löfdahl, enhetschef på Länsstyrelsen Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Eva Amnéus förklarar att floran och faunan på en myr är beroende av att det är vått året om.

– Är det för torrt under flera år kan träd börja växa upp där och då försvinner myren helt och hållet, säger hon och tillägger:

– Dessutom finns det torv under myrar. Om torven torkar påbörjas en nedbrytningsprocess som frigör väldigt mycket koldioxid.

Ett av riksdagens miljömål heter ”myllande myrar”. Det går ut på att våtmarker ska bevaras för framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!