"Länsstyrelsen lägger död hand över gruvorna"

Riksdagsledamot Linda Ylivainio (C) har tröttnat på långa gruvprocesser – och tycker att länsstyrelsen i Norrbotten har diskvalificerat sig från fortsatta prövningar. "De har lagt en död hand över hela gruvnäringen", säger hon.

Norrbotten 23 november 2019 05:00

Centerns Linda Ylivainio konstaterar i ett hårdfört debattinlägg att ingen gruva har startat i Sverige de senaste sju åren, efter Northland Resources etablering i Kaunisvaara.  

Riksdagsledamoten från Övertorneå nämner Bolidens planer på kopparbrytning i Laver som exempel på hur tillståndsprövningarna sätter käppar i hjulen för gruvindustrin – och anklagar den S-ledda regeringen för att allvarligt ha försämrat landets position som ledande gruvnation i Europa.  

– Miljöpartiet har fått härja ostörda i regeringskansliet och S har tappat gruvnäringen under bussen. De har abdikerat helt från industripolitiken, säger hon till Norrbottens Media.

Men centerpartisten är även mycket kritisk till länsstyrelsen i Norrbotten, i synnerhet rörande det ännu oavgjorda Kallakärendet i Jokkmokk.

– Länsstyrelsen har ägnat sig åt lagtrots och inte gjort vad de ska, enligt miljöbalken. Såna myndigheter kan vi inte ha, om vi vill skapa ett effektivt prövningssystem.  

Linda Ylivainio, som i flera år var jurist hos Bergstaten, syftar bland annat på att länsstyrelsen inte ville yttra sig kring hur en gruvbrytning i Kallak påverkar världsarvet Laponia.

– De har uppenbarligen inte haft förmåga att avgöra det ärendet.  

Hon går så långt som att "diskvalificera" länsstyrelsen i Norrbotten från att överhuvudtaget ansvara för gruvfrågor. I stället föreslår Ylivainio att länsstyrelsen i Västerbotten tar över a-l-l-a  landets gruvärenden.

– I Västerbotten finns förmågan att göra det lagen kräver. Länsstyrelsen i Norrbotten, ihop med regeringens passivitet, har lagt en död hand över gruvnäringen och skapat ett läge av rättsosäkerhet och bristande förutsebarhet.

LKAB:s vd Jan Moström och Bolidens vd Mikael Staffas, med landshövdingarna från just Norrbotten och Västerbotten, satt nyligen i krismöte med Ibrahim Baylan (S) för att förmå näringsministern att komma med åtgärder för att ordna mer effektiva, rättssäkra tillståndsprocesser.  

– Baylan borde ha gjort något åt detta för länge sedan. Vi har en systemkollaps för gruvprövningarna. Förhoppningsvis kan vi i alla fall få en uppdaterad minerallag, säger Ylivainio.

Samtidigt välkomnar centerpartisten gruvjättarnas krav.   

– LKAB och Boliden hade gärna fått kliva in i matchen för flera år sedan men de har tidigare ansett att debatten inte är deras problem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kommentera
Läs mer!

Ledare: Det bidde inte ens tummetott i Kiruna

Ledare
Det bidde inte ens tummetott i Kiruna

Ledare: Det blev fyra förlorade år för sjukhuset i Kiruna

Ledare
Det blev fyra förlorade år för sjukhuset i Kiruna
Visa fler
Ämnen du kan följa