Länsstyrelsen "Det får stå för honom"

Länsstyrelsen avfärdar den skarpa kritiken från Bergsstatens tidigare bergmästare Jan-Olof Hedström.– Jag tänker inte gå i polemik med honom, säger Karin Hansson, chefjurist på Länsstyrelsen.

Foto:

NORRBOTTEN2015-04-16 13:45

Länsstyrelsen har nyligen nekat tre gruvprojekt i Norrbotten från att påbörja det andra viktiga steget för en ny gruva, alltså en bearbetningsskoncession. Gruvorna det handlar om planeras i Laver, Kallak och i Evafyndigheten utanför Glommersträsk. Anledningen till Länsstyrelsens nej är bland annat att de tror att rennäringen inte går att förena med gruvnäringen. I de bedömningarna tycker Jan-Olof Hedström att Länsstyrelsen har farit vilse. Men Karin Hansson, chefsjurist på Länsstyrelsen, avfärdar den kritiken. – Jag tänker inte gå i polemik med honom, så de uttalandena får stå för honom. Vi har prövat de här frågorna enligt gällande praxis, säger hon.

Länsstyrelsen har sagt nej samtidigt som Bergsstaten har sagt ja. Eftersom de inte har varit överens så har två av gruvorna, Kallak och Evafyndigheten, därför hamnat på regeringens bord för ett slutgiltigt avgörande. Och Karin Hansson hänvisar till regeringens kommande svar i frågorna istället för att ge sig in i den förre bergmästarens skarpa kritik.

– Det enda jag kan säga är att vi har yttrat oss i tre bearbetningskoncessioner. Två av dem ligger på regeringens bord och ett ligger hos Bergsstaten. Där får vi sen ett facit utifrån vad de kommer fram till, säger hon.

Frågan om bearbetningskoncession i Laver ligger fortfarande på Bergsstatens bord.

FAKTA Fyra steg mot en gruva

Det är många inblandade parter i den fleråriga processen från undersökningstillstånd till gruva i drift.

1) UNDERSÖKNINGSSTILLSTÅND

Bergsstaten beslutar om bolaget får rätt att bedriva prospektering. Länsstyrelsen meddelar provbrytningstillstånd och har tillsynsansvar enligt miljöbalken. Prospektering som innebär intrång för markägare eller nyttjanderättshavare måste dessutom föregås av en arbetsplan som ska tas fram via samråd och delges berörda.

2) BEARBETNINGSKONCESSION

För att kunna utvinna mineral krävs en bearbetningskoncession. Prövningen sker enligt minerallagen och delar av miljöbalken. Remiss till markägare och länsstyrelsen. Länsstyrelsen yttrar sig. Bergsstaten beslutar. Om Bergsstaten går emot Länsstyrelsens bedömning ska regeringen avgöra frågan.

3) MILJÖTILLSTÅND

Nästa steg i processen är mark- och miljödomstolens dom. En omfattande prövning görs enligt miljöbalken. Remiss till bland andra Naturvårdsverket.

4) MARKANVISNING & BYGGLOV

I en markanvisningsförrättning enligt minerallagen och plan- och bygglagen avgörs den definitiva avgränsningen av den mark som avsätts för hela gruvverksamheten. Då bestäms också de ersättningar som ska betalas till berörda markägare och nyttjanderättshavare. Bergsstaten beslutar.

Källa: Regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!