Länsstyrelsen bekymras när jägarna håller igen

Jägarna är oroliga för älgstammens framtid och undviker att skjuta kor och kalvar. Jägarnas egna initiativ bekymrar länsstyrelsen. "Det har en negativ inverkan på älgstammens kvalitet. Jägarnas förtroende för vår förvaltning är viktig för att vi ska nå våra mål", säger Ester Andersson på länsstyrelsen.

Färre och färre älgar i skogen och fortsatt höga avskjutningsmål har fått jägarna att avstå skotten. Det oroar länsstyrelsen.

Färre och färre älgar i skogen och fortsatt höga avskjutningsmål har fått jägarna att avstå skotten. Det oroar länsstyrelsen.

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2024-03-07 06:00

Flera år på raken har avskjutningsmålen under älgjakten missats med tusentals älgar. Färre och färre älgar i skogen och fortsatt höga avskjutningsmål har fått jägarna att ta saken i egna händer och avstår skotten. I år sköts bara 8 500 älgar av de 14 000 som skulle skjutas.

Det stora glappet mellan avskjutningsmål och älgar som legat i backen har fått Jägareförbundet att ifrågasätta länsstyrelsens arbete.

– Är man så långt ifrån varandra går det ju undra varför man ens försöker ha en älgförvaltningsplan. Fortsätter det så här kommer ju snart jaktlagen själva fatta helt egna beslut, sade Björn Sundgren på Jägareförbundet i en tidigare intervju.

Ester Andersson är jakthandläggare på länsstyrelsens naturresursenhet. Hon är bekymrad över att jägarnas egna initiativ. Tjurar skjuts fortfarande enligt målen, men de har märkt att det framförallt är kor och kalvar som skonas.

– Det är såklart inte bra att vi ser att jägarna tycks hålla igen lite på ko- och kalvavskjutningen eftersom det har en negativ inverkan på älgstammens kvalitet. En låg kalvavskjutning leder till en lägre medelålder på stammen vilket i sin tur har en negativ påverkan på reproduktionen. Jägarnas förtroende för vår förvaltning är viktig för att vi ska nå våra mål, säger hon.

undefined
På Länsstyrelsen i Norrbotten är man bekymrade över att jägarna allt mer tar saken i egna händer när det kommer till att förvalta älgstammen.

Hon berättar att länsstyrelserna i norra Sverige tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Svenska Jägareförbundet och storskogsbruket har inlett ett arbete för att upprätthålla och förbättra älgstammens kvalitet. Ett stickprov av fällda älgar i Luleå ska analyseras.

Är avskjutningsmålen rimliga när utfallet är så långt ifrån?

– Man ska skilja på tilldelningen och avskjutningsmålen. Tilldelningen läggs högre än avskjutningsmålet eftersom inte alla jaktlag kommer skjuta fullt av olika anledningar. För länet låg avskjutningsmålet på 10 859 älgar av vilka 8 515 är fällda. Det finns flera anledningar till minskad avskjutning under årets älgjakt. Snön kom väldigt tidigt i år och jägarna tycks hålla igen något, säger Ester Andersson.

Hon säger att länsstyrelsen utvärderar nyttjandegraden för tilldelningen och avskjutningen.

– Vid vårt senaste möte med älgförvaltningsgrupperna diskuterades just detta och det är något som vi tar med oss inför nästa års älgjakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!