Antalet koloskopier – kameraundersökning av tjock- och ändtarmarna – i Norrbotten har ökat med 25 procent på två eller tre år, enligt Michael Dahlberg som är länschef för kirurgi. Region Norrbottens kapacitet räcker inte för att hantera alla patienter och målet att en koloskopi ska erbjudas inom tio kalenderdagar är långt ifrån att uppnås.
På Sunderby sjukhus är väntetiden mellan sex och tio veckor. Ibland hänvisas patienter till privata kliniker.
– Kapacitet och efterfrågan är inte riktigt i balans, säger Michael Dahlberg.
Varför har efterfrågan ökat så mycket?– Vi har ställt oss samma fråga. En del är förstås att befolkningen blir äldre och äldre, men också att man försöker gå från röntgen till endoskopisk (kamera som förs in i kroppen) undersökning.
Endoskopiska undersökningar kan utföras på samtliga fem sjukhus i länet, men de mest avancerade fallen hänvisas till Sunderby sjukhus. I Kalix saknas personal, vilket lett till att många patienter från östra Norrbotten får åka till Sunderbyn även för enklare endoskopier.
– Det är Kalix som är det stora bekymret, på övriga orter rullar det på ganska bra. Men det har blivit mycket bättre det senaste halvåret, det går åt rätt håll och köerna kortas.
På onsdagen fattar regionstyrelsen beslut om att totalt 3,7 miljoner kronor ska investeras i teknisk utrustning för koloskopier. Det handlar dels om ett nytt navigeringssystem som både ska öka kvaliteten på undersökningarna och underlätta handledning av personal som ska lära sig utföra koloskopier. Pengarna ska också gå till att byta ut en del av de befintliga verktygen. Sammantaget ska både undersökningstiderna och riskerna för komplikationer minska.
Michael Dahlberg beskriver investeringarna som viktiga, inte minst för att klara av den screening av tjocktarmscancer som regionstyrelsen sedan tidigare beslut att införa.
– De är nödvändiga för att öka kapaciteten.