Landshövdingen bjöd på adventsfika

Söndagens traditionsenliga adventsfika på residenset i Luleå var efterlängtat – inte minst av landshövdingen själv. De 150 besökarna fick avnjuta hembakta wienerbröd, allsköns julgodis och lyssna till stämningsfull sång av Norrbottens luciakadidater.

Det traditionella adventsfikat hos landshövding Lotta Finstorp på residenset i Luleå lockade 150 gäster, däribland tioåriga Nelly och mamma Sandra Larsson. "Vi ser fram emot julstämningen", säger Sandra.

Det traditionella adventsfikat hos landshövding Lotta Finstorp på residenset i Luleå lockade 150 gäster, däribland tioåriga Nelly och mamma Sandra Larsson. "Vi ser fram emot julstämningen", säger Sandra.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Norrbotten2021-11-28 16:51

I fjol ställdes det populära, årliga adventsfikat med landshövdingen in på grund av rådande pandemi men i år var det dags igen – och intresset visade sig vara väldigt stort. 

Klockan 06 i måndags öppnades en webbanmälan för att få delta och bara tre minuter senare var alla 150 platser fullbokade.

– Adventsfikat är en riktigt fin tradition, många är intresserade av att träffa landshövdingen och nyfikna på hur residenset ser ut på insidan, säger Christoffer Tangerud, husföreståndare sedan tre år tillbaka.

Adventsfikat var det första för länets nya landshövding Lotta Finstorp, som var mycket förväntansfull inför dagen.

– Äntligen får jag träffa norrbottningarna här i residenset, säger hon. 

Norrbottens luciakandidater bjöd på finstämd sång under de två sittningarna, som var reducerade till hälften så många besökare jämfört med tidigare år. 

Det stora salsbordet dignade av godsaker – pepparkakor, hallongrottor, diverse julgodis och inte minst husfrun Renée Nilssons klassiska wienerbröd.

– De är världsberömda vid det här laget. Fantastiskt goda, säger landshövdingen. 

Pandemin har inneburit att det dröjde innan Lotta Finstorp fick åka runt i länet men när restriktionerna släpptes i höstas har hon påbörjat sin Norrbottensturné.

– Jag har hunnit med heldagsbesök i elva av 14 kommuner hittills. Ett fantastiskt län, en ynnest att få vara här. Norrbottningarna löser problemen på ett härligt, entreprenöriellt sätt. 

Hon har bland annat samlat intryck rörande den stora nyindustrialisering som sker i länet, med etableringar som H2 green steel och Hybrit.

– Det råder Klondykestämning, det är här det händer nu. Hela världen tittar på Norrbotten och den gröna omställningen. Men vi måste också se till både den sociala, den ekonomiska och den miljömässiga hållbarheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!