L-profilerna om Nyamko Sabunis sorti: "Jag känner sorg"

Länets L-profiler sörjer att partiledaren Nyamko Sabuni avgår mitt i den stundande valrörelsen. "Jag tyckte mycket om Nyamko. Hela partiet är chockat nu", säger Lotta Gröning (L), partiets riksdagskandidat i Norrbotten.

Liberalernas partiledaren Nyamko Sabuni avgick på fredagen efter tre år på posten. Partiföreträdare som riksdagskandidat Lotta Gröning och gruppledaren Thomas Söderström i Luleå beklagar hennes beslut.

Liberalernas partiledaren Nyamko Sabuni avgick på fredagen efter tre år på posten. Partiföreträdare som riksdagskandidat Lotta Gröning och gruppledaren Thomas Söderström i Luleå beklagar hennes beslut.

Foto: Arkiv

Norrbotten2022-04-08 16:15

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kom med beskedet att hon avgår vid lunchtid under fredagen, efter år av usla opinionssiffror, kontroversiella uttalanden och ett växande hot om att partiet hamnar utanför riksdagen vid höstens val. 

– Jag är den jag är med styrkor och med brister. I juni 2019 valde partiet hela mig, men hela mig är inte det som nu behövs. Hela mig och diskussionen om hela mig skymmer det som är allra viktigast, sa Nyamko Sabuni och lämnade pressträffen utan att svara på frågor.

undefined
"Jag känner sorg. Jag vet inte varför Nyamko Sabuni avgår, hon vill ju inte riktigt svara på det heller", säger Lotta Gröning, norrbottnisk riksdagskadidat för partiet.

Sabunis besked chockade Lotta Gröning, norrbottnisk riksdagskandidat för L.

– Jag känner sorg. Jag vet inte varför hon avgår, hon vill ju inte riktigt svara på det heller. Men hon har inte så höga förtroendesiffror och sen har det varit mycket diskussion kring Norgehistorien på sistone, säger Gröning och syftar på den senaste kontroversen när Nyamko Sabuni i ett Youtube-klipp beskrev hur hon skulle fly till Norge, i händelse av krig. 

Även länsordförande Hendrik Andersson (L) beklagar Sabunis beslut. 

– Vi har haft en otroligt stark, modig partiledare som har sagt exakt vad hon tycker och tänker. Inte många är lika tydliga som Nyamko.

undefined
Nyamko Sabuni tog över som partiledare för Liberalerna 2019, då hon eftertärdde Jan Björklund.

Nyamko Sabuni lyckades aldrig vända den negativa opinionstrenden under sina tre år som partiledare och L hade endast 2,1 procent i senaste Novus-mätningen. 

Lotta Gröning tror att detta delvis beror på att partiets viktigaste frågor har fått lite utrymme i medierna.   

– Mycket av det som L har haft som sina kärnfrågor, som skolan och förortslyften, är inte det som gäller nu.

undefined
"Som kvinnlig partiledare blir man kritiserad på ett helt annat sätt, utsätts för mycket mer", säger Thomas Söderström, gruppledare för L i Luleå, apropå Nyamko Sabunis avgång.

Thomas Söderström, gruppledare för L i kommunfullmäktige i Luleå, menar att partiet har hamnat i den mediala skuggan till förmån för de stora partierna S och M, som ofta syns mest i kristider.

– Nyamko Sabuni har haft det svårt att nå fram opinionsmässigt, inte minst under pandemin och nu med det hemska kriget i Ukraina.   

Han tror också att Sabunis kön kan ha haft betydelse.  

– Som kvinnlig partiledare blir man kritiserad på ett helt annat sätt, utsätts för mycket mer. Ett problem. 

Utöver den stadigt negativa opinionstrenden har partiet haft infekterade interna debatter, främst efter det omdiskuterade vägvalet att bryta Januariavtalet och i stället öppna för att släppa fram en M-ledd regering med stöd av SD.

undefined
"Vi har haft en otroligt stark, modig partiledare som har sagt exakt vad hon tycker och tänker. Inte många är lika tydliga som Nyamko", säger L:s länsordförande Hendrik Andersson.

Men länsordförande Hendrik Andersson (L) försvarar det beslutet.

– Vi behöver en liberal, borgerlig regering och då får man inte låsa upp sig alltför mycket inför valet. Men detta blev ett sår inom partiet som har haft svårt att läka, även om vi i Norrbotten har stått samlade hela tiden kring vägvalet.

Lotta Gröning tycker inte heller att vägvalet var fel. 

– För mig var detta det absolut viktigaste skälet till att gå med i partiet. L återupprättade den liberala demokratin, för i ett demokratiskt parlament ska man prata med alla partier, inklusive SD. Idiotiskt att inte göra det tidigare, även om andra i partiet inte har gillat detta. 

Thomas Söderström beskriver annars att partiet har mått bättre än på länge internt. 

– Ända sedan partiet tog ställning i vägvalet har det varit lugnt och harmoniskt. Vi har haft flera tuffa beslut som har varit utmanande för många inom partiet men när vi väl tog dem, har alla stått enade. 

När just den forne NSD-ledarskribenten och Expressen-krönikören Lotta Gröning, tillsammans med tidigare Army of Lovers-sångerskan Dominika Peczynski och förre Robinson-deltagaren Martin Melin, lanserades som riksdagskandidater, pekade politiska kommentatorer på att partiet desperat sökte "kändisfaktor" för att bättra på opinionsläget.  

– Det var Nyamko som värvade oss allihopa, säger Lotta Gröning.

Men hittills har det inte hjälpt? 

– Nej, men vi har inte börjat valrörelsen ännu. Vi ska satsa på bättre vägar och infrastruktur i Norrbotten, lyfta energipolitiken och lantbrukets villkor, säger Gröning.

Nyamko Sabuni avgår precis när valrörelsen inleds, vilket för många väljare kan signalera att partiet är i närmast fritt fall. 

– Ett jäkligt bekymmersamt läge, ingen idé att sticka under stol med det. Men jag hoppas att det kan vända, lika bra att det sker nu, säger Hendrik Andersson.  

– Jag ser optimistiskt på valrörelsen. En borgerlig regering behöver L. Och andra partier som C och KD har legat lågt, på liknande nivåer som vi har nu, inför tidigare val, har sen gjort rekordresultat, säger Thomas Söderström.

Han tror också att tillförordnade partiledare Johan Pehrson är rätt person att leda partiet vidare i valet.

– En folklig politiker. Med honom kommer väljarna kunna se partiet, snarare än partiledaren, på ett annat sätt. Johan Pehrson är duktig på att förklara på vad partiet står för, har både humor och allvar. Han har dessutom bra koll på norra Sveriges utmaningar, säger Thomas Söderström (L).

Fakta/Nyamko Sabuni

Nyamko Sabuni föddes 1969 i Burundi av politiska flyktingar i exil från Kongo (Kinshasa) och kom till Sverige 1981. Har studerat juridik vid Uppsala universitet. Var riksdagsledamot 2002–2006.

Satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister. Har profilerat sig i dessa frågor.

Valdes till Liberalernas partiledare i juni 2019, då hon efterträdde Jan Björklund.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!