– Det fungerar helt otroligt dåligt, säger han.
När temperaturen på nyårsdagen kröp under minus 35 grader meddelade Vy att nattågen efter Malmbanan är inställda. Men även Vys tåg från Boden mot Stockholm har ställts in tisdag till torsdag förmiddag. Även Norrtåg ställer in avgångar mellan Umeå, Luleå och Kiruna tisdag och onsdag.
– Mitt tåg från Luleå till Stockholm skulle gå klockan 17 men jag har fått sms om att det är inställt. Varför vet jag inte och jag får ingen kontakt med Vy, säger Anneli Johansson, Luleå.
Beskedet från Vy är följande:
– Vi har haft ett möte med Trafikverket, som gått upp i något som de kallar stabsläge två. Det innebär att kylan är så sträng att man befarar att det blir problem med växlar och infrastrukturen. Vi har stor förståelse för att detta skapar problem för resenärer men samtidigt är det för deras säkerhet som vi ställer in avgångarna. Skulle det bli ett stopp i väglöst land med elavbrott så är det en farlig situation, säger Christer Berglund, vid Vys presstjänst.
På tisdagen ligger temperaturen under minus 35 grader på ett flertal orter mellan Boden och Kiruna. Men även söder om Boden, i Älvsbyn, Jörn och Vännäs, noteras temperaturer nedåt 35 minusgrader.
– Vi ställer in all trafik norr om Umeå under tisdag och onsdag i första hand. Det kan komma fler besked. Men det innebär även att inga tåg kommer att gå från Stockholm, säger Christer Berglund.
Dirk Hagenbuch driver Solbergets vildmarksanläggning, som specialiserat sig på den tyska marknaden. På tisdagen har han ett 25-tal gäster strandsatta, som fått beskedet att tåget är inställt, inte bara efter Malmbanan utan även mellan Boden och Stockholm.
– De ska iväg i dag och har nu fått besked om att de kan få buss från Vuollerim eller Nattavaara till Luleå, men de måste själv ta sig till Stockholm sedan. Några har lyckats fixa en bil. Det här orsakar stora problem och massor av jobb. Dessutom måste de själva lägga ut för kostnader, säger Dirk Hagenbuch.
Han reagerar starkt mot Vys besked till resenärerna att de ska fylla i ett formulär för att få tillbaka ersättning.
– De vet ju själva att tåget inte går. Då är det bara att betala tillbaka pengarna utan byråkrati. Otroligt dåligt skött. Nästa gäng ska iväg på torsdag och jag vet inte hur det blir än.
Lars Thomas Persson med familj är på väg till Nattavaara från Göteborg. När vi når dem på tisdagsförmiddagen står nattåget stilla i Vindeln, försenat. De har själva fått lösa transport med privat bil från Boden till Nattavaara.
– Vi får ingen hjälp av Vy. Det är kalla handen, säger han.
Med så omfattande störningar har Vy ingen möjlighet att skaffa fram ersättningstrafik till alla resenärer, uppger Christer Berglund.
– Det är omöjligt. Även bussföretagen ställer in turer. Vi har kontakt med dem oavbrutet.
Ni får kritik för att pengarna för resan inte betalas tillbaka automatiskt. Vad säger du om det?
– Vi har det system som vi har och vi måste hantera det så gott det går utifrån det. Men absolut, jag har förståelse för att det kan väcka irritation, säger Christer Berglund.
Trafikverket har inte avrått någon operatör från att använda sig av järnvägen, uppger Peter Jonsson, presskommunikatör vid Trafikverket region nord.
– Det handlar om att vi har en höjd beredskap för incidenter när det blir riktigt kallt, men minus 20 eller minus 40 är egentligen ingen skillnad och vi har inte stängt av någon sträcka utan det är operatörernas beslut. Vi har dialog varje dag. De tar sina beslut av skäl som gäller passagerarnas säkerhet, säger Jonsson.
Men växlarna fungerar sämre i kyla?
– Så är det. De fryser inte sönder men blir trögare och växlar kanske inte som de ska. Men samtidigt så har vi ju godståg som fortsätter gå, så järnvägen fungerar ändå.
Det sägs ju att bristande underhåll av järnvägen är ytterligare en faktor när det gäller inställda tåg. Förvärras statusen på järnvägen ytterligare av kylan?
– Nej, kylan gör ingen skillnad på det sättet. Men som sagt, vi har höjd beredskap.
Länstrafiken i Norrbotten ställer in ett antal bussturer i främst Gällivare och Kiruna. Även turer mellan Boden och Luleå ställdes in på tisdagsmorgonen, men där rullar trafiken nu.
– Det kan bli fler turer som ställs in. Vi lägger ut information kontinuerligt, säger Camilla Nilsson vid länstrafikens kundservice.