Jämställdhetsarbetet på ledningsnivå i Norrbottens företag går för långsamt. Det konstaterar Almi nord efter den senaste styrelsekartläggningen.
– Vi har en lång bit kvar innan vi når mer jämställdhet i styrelserummen, säger Fredric Genberg, vd vid Almi nord.
Det statliga bolaget gör kartläggningen varje år på riksnivå.
För Norrbottens del visar den bland annat följande:
- Knappt ett av fem företag (19 procent) har jämställda styrelser. Rikssnittet är 16 procent. Almi har lyft statistiken för 2013 som jämförelse. Den visar att 14 procent av företagen i länet då hade jämställda styrelser.
- Andelen kvinnor i styrelserummen är 21 procent, vilket är exakt på rikssnittet. 2013 var den 16 procent i Norrbotten.
- 16 procent av styrelserna har en kvinnlig ordförande. Rikssnittet är 15 procent. 2013 var det 11 procent i Norrbotten.
- Andelen företag i Norrbotten med en kvinna på vd-stolen är 16 procent. Rikssnittet är 15 procent. 2013 hade Norrbottens företag 11 procent kvinnliga vd-ar.
Norrbotten står sig med andra ord bra i riket. Men siffrorna är ändå underkända, konstaterar Almi nord.
– Det har hänt en del sedan 2013 men det går för långsamt och de senaste åren ser vi en trend att det stagnerar, säger Fredric Genberg.
Utvecklingen är inte bara dålig för jämställdheten – den är dålig för företagens lönsamhet också.
– All forskning visar att de företag som har en jämställd styrelse presterar bättre, säger Genberg.
Ett av Almis råd till företag som vill växa är att ta in en professionell styrelse.
– Att rekrytera till styrelsen för att vidga vyerna kring kön och mångfald skapar en dynamik. Vi ser potentialen och det finns många kvinnor med både erfarenhet och styrelseutbildning som är möjliga att rekrytera. Tipset är att leta utanför befintliga nätverk om du inte hittar dem där du brukar leta, säger Fredric Genberg.
Karin Sjöö Åkeblom rekryterades 2021 till vd-posten för techbolaget Tromb i Luleå, som har drygt 60 anställda och specialiserat sig på digital affärsutveckling.
Det senaste året har hon blivit dubbelt prisad, dels som "Årets mentor" av Nyföretagarcentrum nord och dels som "Årets Role Model" av det kvinnliga it-nätverket Addher.
Hon är även engagerad i bland andra UF Norrbottens styrelse, och beskrivs från branschorganisationer som en chef som lyfter jämställdhetsfrågorna högt på agendan, både i det långsiktiga ledarskapet och i den dagliga verksamheten.
– Jag ser det som en självklar fråga i dag för företag som vill vara lönsamma och innovativa. Som vd gör jag vad jag kan för att påverka styrelsearbetet, säger Karin Sjöö Åkeblom, som är ensam kvinna i en styrelse på fyra ledamöter i Tromb.
– Vi har nytt styrelseår från 1 maj och jag har sagt att jag vill ha in fler kvinnor i styrelsen. Gärna en ung kvinna.
Ett målmedvetet arbete är inte minst viktigt för Tromb, som är verksamt i en manligt dominerad bransch.
– Vi har sex långsiktiga mål som vi jobbar mot. Bland annat att inspirera unga tjejer att välja teknikyrket, vi bjuder in studenter till arbetsplatsen, vi ser till att lyfta de kvinnor som arbetar hos oss och bredda bilden av vad arbete inom teknik kan innebära.
– Samtidigt behöver vi påminna oss själva hela tiden kring vilka vi premierar, vilka som får gå utbildningar och så vidare, så att vi inte särställer kön i rekryteringsprocessen. Vad har vi för kultur och jargong? Är alla inkluderade? Det är ett arbete från styrelsen via ledningen, teamen och medarbetarna.
Vi ber om Karin Sjöö Åkebloms tre bästa råd till företagare som vill bryta den manliga dominansen och vässa jämställdhetsarbetet. Hon lyfter följande:
- Diversifierad styrelse.
– Säkra att ni har personer med olika karaktär och kön som är delaktiga i ledarskapet av företaget.
- Sätt målen på högt.
– Vi får resultat utefter vad vi mäter. Låt er inte luras att stanna vid siffror och nummer. Det finns företag som ser jämställda ut på pappret men som vid en djupare analys har en väldigt ojämställd fördelning mellan avdelningar och ansvarsposter. Jämställdhetsarbete går djupare än så. Det är viktigt att sätta målen på en hög nivå.
- Premiera rätt anställda.
– Vilka premierar vi i vårt företag? Bedömer vi män efter potential och kvinnor efter erfarenhet, eller har vi kommit längre än så?